Leviathan aan de Neva

Zo, nu aan de slag met de leviathan van Sint Petersburg. Gazprom bouwt daar Gazprom-City van 2 miljard dollar, met een toren die tenmiste 300 meter hoog dient te zijn. Ietsje hoger dan de Petersburgse rooilijn van 48 meter. En geen conservatief Russisch ontwerp dtimaal, zoals in het parochiale Moskou, maar iets van allure. Zes coryfeeën dingen mee in de architectonische prijsvraag.  

gaz6.jpg

gaz1.jpgZo, nu aan de slag met de leviathan van Sint Petersburg. Gazprom bouwt daar Gazprom-City van 2 miljard dollar, met een toren die tenmiste 300 meter hoog dient te zijn. Ietsje hoger dan de Petersburgse rooilijn van 48 meter. En geen conservatief Russisch ontwerp dtimaal, zoals in het parochiale Moskou, maar iets van allure. Zes coryfeeën dingen mee in de architectonische prijsvraag.

 

gaz2.jpgDe Russiche architecten uiteraard op hun achterste benen. Niemand wil in de jury, die daarom uit Gazprom-managers, andere bureaucraten en buitenlandse architecten bestaat. Nee, het is niet dat de Russen zelf niet voor de prijsvraag zijn uitgenodigd. Helemaal niet.

 

gaz3.jpgHet is meer dat die Gazpromtoren ernstige horizonvervuiling betreft, die de eeuwig onveranderlijke ziel van Sint Petersburg aantast, de stad van Poesjkin, van Gogol, van Dostojevski, van Tsjaikovski … van Sjostakovitsj, van Diaghilev, van Achmatova … van …

(snurk … huh?) Okay, maar Sint Petersburg is nu de stad van Poetin, dus die toren komt er gewoon. Zelf zie ik het probleem niet zo. De toren staat kilometers buiten het centrum, hoewel tegenover de Smolni-kathedraal. Maar ik mag dat wel, zo’n high-tech toren die uit de mist boven de eeuwenoude daken opdoemt. 

 

gaz4.jpgGoed, over smaak valt te twisten. De Petersburgers kunnen zes ontwerpen van coryfeeën als Koolhaas, Libeskind, Nouvel, Herzog & De Meuron nu op maquette bewonderen en zelfs stemmen op internet. Waarna Gazprom zich van de uitslag niets aantrekt en zijn eigen keuze maakt. Hier de prijsvraag van Gazprom. De (aanklikbare) foto’s heb ik van der Spiegel gejat, die er dit over schrijft. Hier kunt u stemmen (golosovatten). 

Tussenstand: de satanshoorns van Libeskind en de pinguïn van RMJM gaan nek aan nek, op korte afstand gevolgd door de gasvlam van Herzog en De Meuron en het glasgordijn van Jean Nouvel. Over Koolhaas zwijgen we maar. Maar mijn stem heeft ‘ie al.