Laaghangende bewolking

De rest van de week blijft het zacht, maar recordhoge temperaturen zitten er niet meer in. Vandaag was het nog wel erg zacht. Het is niet uitgesloten dat het dagrecord van 28 november is gesneuveld. Dat staat – of stond – op 14,8 graden, genoteerd in het jaar 2000.

Vanavond trekt een verzwakkend front naar Duitsland weg. Aanvankelijk valt er nog wat lichte regen. Na middernacht is het droog en klaart het vanuit het westen flink op. De temperatuur daalt tot rond de 8 graden. Dat is nog altijd hoog voor de tijd van het jaar.

Morgenochtend komen er verspreid over het land enkele velden voor met laaghangende bewolking. Dat is bewolking die in dit geval op een hoogte zit van slechts een paar honderd meter boven het aardoppervlak. Voor mist waait het naar verwachting net iets te veel. Overdag lost de meeste bewolking op zodat het vooral in de middag op veel plaatsen vrij zonnig weer kan worden. Bij een matige zuidwestelijke wind stijgt de temperatuur tot circa 12 graden.

In de nacht van woensdag op donderdag neemt de wind verder af. In de aangevoerde lucht zit in de onderste paar honderd meter van de atmosfeer veel vocht. Daardoor kan er op uitgebreidere schaal laaghangende bewolking ontstaan. Vooral in het zuidoosten vormt zich wellicht ook mist.

Overdag lost de bewolking moeizaam op. Met 8 tot 10 graden is het tevens iets minder zacht. Vrijdag is het ook nog droog.