Koser Kaya (D66) op plaats Bert Bakker

Kamerlid Fatma Koser Kaya (D66) is als enige op eigen kracht de Kamer binnengekomen. Zij kreeg 34.564 kiezers achter zich en verdreef zittend Kamerlid Bert Bakker uit de nu nog drie zetels tellende D66-fractie.

Dat bleek gisteren op een bijeenkomst van de Kiesraad waar de officiële uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen werd vastgesteld. In totaal haalden 27 kandidaat-Kamerleden de voorkeursdrempel van 16.397 stemmen, 26 van hen stonden al op een verkiesbare plaats. Scheidend Kamerlid Bakker is vooral blij voor Koser Kaya, zegt hij in een reactie. Hij weet nog niet wat hij na woensdag, de dag dat de ‘oude’ Kamer afscheid neemt, gaat doen.

De opkomst was 80,35 procent, dat was sinds 1989 niet meer zo hoog voor parlementaire verkiezingen. Van de 12.264.503 stemgerechtigden brachten 9.854.998 mensen hun stem uit. Er werden 16.315 ongeldige stemmen uitgebracht (inclusief blanco stemmen).

De Kiesraad kreeg meer dan honderd klachten binnen over de stempassen waarmee mensen in een ander stemlokaal konden kiezen. In 311 gemeenten liep een experiment hiermee. Mensen die hun pas kwijtraakten, wisten vaak niet dat zij tijdig vervanging moesten aanvragen.

Tijdens de bijeenkomst dienden vier kiezers, onder wie scheiden Kamerlid Gonny van Oudenallen, bezwaren in. Met name het gebruik van stemcomputers leidde tot bezwaren. De uitslag zou daardoor oncontroleerbaar geworden zijn. Voorzitter Kummeling van de Kiesraad zei dat de stemcomputers vooraf, tijdens en na afloop van de stemming gecontroleerd waren en dat niets erop wees dat er iets mis was gegaan. Wel zegde hij een evaluatie toe.

De hele verkiezingsuitslag staat op www.kiesraad.nl