Koolhaas doet Tetris

Zo’n ontwerp stuur je kennelijk naar een architectuur-prijsvraag als je niet wil winnen. Rem Koolhaas vindt de omschrijving van het monsterproject Gazprom City in Sint Petersburg maar niks, zo lees ik in de St Petersburg Times. “We found the 300-meter limit stated in the project specification to be very strange,” he said in an interview. “The most important question here is how

gazprom.jpg

Zo’n ontwerp stuur je kennelijk naar een architectuur-prijsvraag als je niet wil winnen. Rem Koolhaas vindt de omschrijving van het monsterproject Gazprom City in Sint Petersburg maar niks, zo lees ik in de St Petersburg Times.

“We found the 300-meter limit stated in the project specification to be very strange,” he said in an interview.

“The most important question here is how to make the building stand in harmony with its surroundings so it doesn’t simply look like a sample of contemporary commercial architecture,” he said.

“Just to look at height is a very vulgar way to access architecture,” Koolhaas, who is the internationally recognized industry guru and author of the architecture student’s bible, SMLXL, said Wednesday.

He also noted that if buildings are not allowed to be developed vertically, then the only way to go is to build horizontally - and this approach “doesn’t sound very attractive.”

Dus daarom heeft hij de Russen dit robottenpaleis in de mist maar gestuurd.  Koolhaas in Legoland. Of meer de thuiskomst van Tetris. Ik zou het pas echt leuk vinden als ze dit ontwerp ook nog uitkozen. Maar het zal wel een van die glazen fladdertjes worden, zie beneden …