Kardemomtaart met peer

Voor een taart van 23 cm doorsnee 2 grote, net rijpe peren, circa 400 gram totaalgewicht 1½ grote citroen, de geraspte schil en het sap 250 gram boter, op kamertemperatuur 250 gram lichtbruine basterdsuiker 4 grote eieren 2 theelepels vanille-essence 200 gram tarwemeel of bloem 150 gram volkorenmeel 1 dessertlepel gemalen kardemom, liefst versgemalen 1 dessertlepel bakpoeder 1 theelepel zout circa 4 eetlepels poedersuiker

Omdat echte kardemom na saffraan en vanille de duurste specerij ter wereld is, wordt kardemompoeder vaak versneden met peper, mosterdzaad of bruine kardemom. Koop daarom groene kardemompeulen (zo’n 32 voor dit recept), breek ze open en maal het zaad vlak voor het gebruik.

Snijd de peren in de lengte in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe die in een kom en schep er 2 eetlepels citroensap door. Zet even weg terwijl u de rest van de taart bereidt. Doe de boter en basterdsuiker in een keukenmachine en draai tot een romig mengsel. (Klop anders met een elektrische handmixer.) Voeg een voor een de eieren toe en klop goed na elke toevoeging. Voeg vanille-essence en citroenraspsel toe en meng goed.

Zeef beide meelsoorten met de gemalen kardemom, het bakpoeder en zout boven een grote kom. Klop de droge ingrediënten geleidelijk door het suiker-eimengsel tot alles goed gemengd is. Schep het beslag terug in de kom en schep er dan de blokjes peer met het citroensap door. Schep het beslag in een licht met boter ingevette springvorm (doorsnee 23 cm).

Zet de taart 55 tot 60 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en een in het midden van de taart gestoken satéstokje er schoon uitkomt. Doe vlak voordat de taart klaar is de poedersuiker en het overgebleven citroensap (zo’n 5 eetlepels) in een kleine pan en zet op een laag vuur. Verhit onder af en toe roeren tot de suiker is opgelost.

Neem de taart uit de oven en giet er het warme sap-suikermengsel over. Zet de taart op een rooster en laat circa 5 minuten staan voor u de ring verwijdert. Laat de taart volledig afkoelen voor u hem in punten snijdt.

Kim Maclean

Morgen: speltbrood