Journalisten Telegraaf gegijzeld om informatie

De rechter-commissaris in Den Haag heeft gisteren journalisten van de Telegraaf in gijzeling laten nemen. Beiden zijn afgevoerd naar de gevangenis in Scheveningen, zegt hun advocaat Victor Koppe.

De verslaggevers weigeren de bron te onthullen die hen geheime dossiers van de inlichtingendienst AIVD (toen nog BVD) heeft geleverd. Hierin stond informatie over topcrimineel Mink K..

De Telegraaf-journalisten, Bart Mos en Joost de Haas, moesten bij de onderzoeksrechter getuigen in een strafzaak tegen voormalig medewerker van de BVD Paul H. en twee medeverdachten. De verdachten zouden de geheime informatie hebben gelekt. H. ontkent dat hij zelf ooit vertrouwelijke informatie illegaal in zijn bezit heeft gehad of deze heeft gelekt. Om dit te kunnen toetsen wil de rechter-commissaris weten van wie Mos en De Haas hun informatie hebben gekregen.

Eind januari citeerden de twee journalisten uit het betreffende onderzoek van de inlichtingendienst. De groep van Mink K. zou miljoenen reserveren voor de omkoping van politie- en justitiepersoneel. Daarmee kocht de crimineel onder andere politiedossiers. Ook zouden liquidaties zijn uitgevoerd met door de politie in beslag genomen wapens, die voor de gelegenheid werden ‘uitgeleend’. Er is achteraf echter nooit hard bewijs voor de vermeende corruptie op tafel gekomen.

Adjunct-hoofdredacteur Kees Lunshof heeft geen goed woord voor de gijzeling over. „Wij zijn buitengewoon verontwaardigd over deze beslissing”, benadrukt hij. „Gijzeling zal de journalisten en ons echt niet op andere gedachten brengen. Wij overwegen alleen bij levensbedreigende situaties onze bronnen te onthullen. Daar is in dit geval absoluut geen sprake van.”

Volgens Koppe buigt de raadkamer van de rechtbank zich morgen over de vraag of de gijzeling terecht is. Deze raadkamer moet dan ook besluiten of de hechtenis van de journalisten met twaalf dagen zal worden verlengd. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren maken ook ernstig bezwaar tegen de gijzeling. „Het door de rechter-commissaris gehanteerde dwangmiddel staat in onze visies in geen verhouding tot het beoogde doel, het verkrijgen van broninformatie van een journalist”, zegt de secretaris van de NVJ Thomas Bruning.