Jonge studente wordt verliefd op docent

De liefdesrelatie van de filosofen Hannah Arendt en Martin Heidegger, die in de nazitijd tegenover elkaar kwamen te staan, wordt door politicologe Antonia Grunenberg in Hannah Arendt und Martin Heidegger (Piper, € 22,90) met de schwung van een filmscript beschreven, schrijft Peter de Bruijn: ‘Het is slechts een kwestie van tijd voordat er een grote, dure speelfilm zal worden gemaakt over de liefdesgeschiedenis tussen de filosofen Hannah Arendt en Martin Heidegger. De symboliek is onweerstaanbaar. Jonge, hyperintelligente joodse studente wordt in de winter van 1924 verliefd op haar docent aan de universiteit van Marburg. Hij heeft dan al een grote reputatie opgebouwd als een baanbrekend denker, die – na de catastrofe van de Eerste Wereldoorlog – een radicaal nieuw begin heeft gemaakt in de filosofie. [...] Antonia Grunenberg schreef een meeslepend en toegankelijk boek over de verhouding tussen de twee denkers, waarbij ze geen filosofische voorkennis veronderstelt. Behalve de persoonlijke verhouding behandelt Grunenberg ook de ontwikkeling van het denken van Arendt en Heidegger. Dat levert soms interessante parallellen op met het leven, maar soms ook niet; de filosofie laat zich niet reduceren tot verkapte autobiografie’.