Indringend zelfportret

In het eerste deel van zijn memoires Things I Didn’t Know. A Memoir (Random House, € 28,–) toont Robert Hughes zich een rasverteller die uitlegt hoe hij leerde vertellen, meent Gijsbert van der Wal. ‘Robert Hughes bewijst in Things I Didn’t Know dat je een autobiografie ook kunt schrijven door te vertellen over anderen. Door te schrijven over ontmoetingen en belevenissen met mensen die hem hebben gevormd, maakt hij toch een indringend zelfportret. Hughes (1938), kunstcriticus en schrijver van bestsellers over onder meer de geschiedenis van Australië (The Fatal Shore) en de moderne kunst (The Shock of the New), haalt herinneringen op aan zijn jeugd, in een katholiek gezin in Australië en zijn jaren als twintiger in Italië en Londen. Het boek eindigt in 1970, als hij naar Amerika emigreert.

Eigenlijk maakt het niet zo gek veel uit waarover een groot verteller als Hughes het heeft. Alles wordt bij hem een spannend verhaal. Aan alles en iedereen in het boek hangt wel een mooie anekdote. Onder zijn handen wordt het een mooi gestructureerd verhaal, een vertelling waarin alles met alles samenhangt.’