Hedgefonds lijdt verlies bij ASMI

Activistische aandeelhouders hebben gisteren een nederlaag geleden in een poging om een Nederlands bedrijf hun wil op te leggen. Het hedgefonds Mellon kreeg op de aandeelhoudersvergadering van ASMI geen meerderheid voor zijn voorstel om de maker van machines voor de halfgeleiderindustrie op te breken.

Hedgefondsen als Mellon bij ASMI en Centaurus en Paulson bij Stork en Ahold maken het op dit moment beursgenoteerde bedrijven lastig, omdat ze meer rendement op hun belegging hopen te krijgen als die zich opsplitsen.

Bij Stork kregen Centaurus en Paulson wel een meerderheid op de aandeelhoudersvergadering voor hun voorstel tot splitsing van het industriële concern. Het bedrijf weigert gehoor te geven aan de eis om door te gaan in de luchtvaartindustrie en de twee andere activiteiten (kippenslachtmachines en technisch onderhoud) te verkopen. Vorige week hebben de twee hedgefondsen gevraagd om een nieuwe aandeelhoudersvergadering waarin zij de raad van commissarissen willen wegsturen. Stork beraadt zich op een reactie.

Bij Ahold dringen Centaurus en Paulson aan op de verkoop van de Amerikaanse supermarkten, maar dat weigert het concern. Het heeft wel zijn dochter US Foodservice, groothandel voor horeca en instellingen als ziekenhuizen in de verkoop gedaan. De twee hedgefondsen praten nu met andere aandeelhouders om te bepalen of het verder actie onderneemt.

ASMI heeft de steun van aandeelhouders gewonnen doordat het afgelopen vrijdag een handreiking deed. Stork en Ahold hebben tot dusver geweigerd concessies te doen aan Centaurus en Paulson.

Mellon zei gisteren dat het zijn acties bij ASMI zal voortzetten om splitsing te bereiken.

ASMI:pagina 15