Hartman volgt topman Van Wijk op bij KLM

Peter Hartman wordt volgend jaar de nieuwe president-directeur van KLM als opvolger van Leo van Wijk. Dit heeft het bedrijf, onderdeel van de Franse holding Air France-KLM, gisteren meegedeeld.

De benoeming komt niet als een verrassing, Van Wijk (60) zinspeelde al eerder op zijn vertrek en hij noemde Hartman daarbij als zijn meest waarschijnlijke opvolger. Peter Hartman (57) is momenteel plaatsvervangend president-directeur en operationeel directeur. Vanaf 1 april 2007 neemt Hartman de functie van topman al waar. Op 5 juli, wanneer de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering wordt gehouden, treedt hij officieel aan.

Leo van Wijk krijgt een functie in de holding waar hij zich gaat bezighouden met fusies en allianties binnen de luchtvaartgroep. KLM zal in de plannen van de holding volgend jaar meer een ‘gewone werkmaatschappij’ worden. Hartman zal daarbij als president-directeur van KLM minder invloed kunnen uitoefenen dan zijn voorganger. Strategische beslissingen, die nu nog op het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen worden genomen, verschuiven naar ‘Parijs’. Hartman wordt wel betrokken bij belangrijke besluiten, hij neemt zitting in het zogeheten strategisch comité van Air France-KLM.

Een strategische beslissing die gisteren werd gepresenteerd in Parijs is het uitbreiden van de activiteiten van Transavia naar Frankrijk. Vanaf voorjaar 2007 betreedt Air France- KLM het voor de combinatie nieuwe segment van de vrijetijdsmarkt vanaf de Parijse luchthaven, onder de vlag van Transavia. Net als Transavia in Nederland al jaren doet, zullen ook vanaf Franse bodem chartervluchten en lijndiensten (volgens het lagekostenmodel) worden uitgevoerd.

Peter Hartman begon zijn loopbaan bij KLM in 1973, als administrateur bij de technische dienst. Daarna bekleedde hij diverse posities in het bedrijf. In 1997 trad hij toe tot de directie van KLM.