Guus Hiddink en zijn eigen waarheid

Vandaag is de biografie van succesvoetbaltrainer Guus Hiddink verschenen. „Het was voorzien dat ik zeven, acht, tien jaar zou blijven bij PSV en ik had het met graagte gedaan.”

‘Gesneuveld in een machtsstrijd’, luidt de kop van hoofdstuk veertien van het boek Hiddink, dit is mijn wereld. De voetbaltrainer legt in de door journalist Frans van den Nieuwenhof geschreven ‘geautoriseerde’ biografie uit waarom er in zijn ogen geen toekomst voor hem was bij PSV. De titel Hiddink, dit is mijn waarheid was misschien beter op zijn plaats geweest voor het door de wereldburger uit Varsseveld gekleurde verhaal. „Het was voorzien dat ik zeven, acht, tien jaar zou blijven bij PSV en ik had het met graagte gedaan”, stelt de oud-voetballer, die gaandeweg zijn dienstverband het vertrouwen van de raad van commissarissen en de voorzitter wegebben.

Hiddink haalt vrijdag 6 februari 2004 aan als de dag dat „de basis van de breuk met PSV is gelegd”. Jan Timmer, president-commissaris van PSV, gaf destijds een persconferentie waarin hij de noodklok luidde over de financiële situatie bij de Philips Sport Vereniging. Toenmalig voorzitter Harry van Raaij en hoofdtrainer Hiddink beschouwden die actie als een dolksteek in de rug. „Die aanvaring. Daar begon het mee”, stelt de huidige bondscoach van Rusland. „Ik had niet frequent contact met de commissarissen. Toch werd ik die dag, en Harry natuurlijk met name, publiekelijk afgerekend. Timmer stelde dat niet iedereen binnen de organisatie hetzelfde doel voor ogen had en suggereerde dat ik niet gecommitteerd was aan PSV. Hij noemde me ‘de heer Hiddink’. De manier waarop dat alles naar buiten werd gebracht was niet jofel. Dat doe je niet.”

Timmer liet zich destijds ook kritisch uit over het salaris dat Hiddink bij PSV verdiende, een bedrag van circa één miljoen euro. Nadat de trainer ook werd benoemd als technisch directeur van de club kreeg hij er geen extra geld bij. Hiddink: „Ik combineerde twee functies en had met Harry (Van Raaij, red.) afgesproken dat ik meer zou verdienen. Maar dat schoten de commissarissen af; ik hield hetzelfde salaris. In plaats daarvan werd er een boeteclausule van een half miljoen euro in mijn contract opgenomen voor het geval ik weg zou gaan. En verder werd nog gesteld dat het contract na elk seizoen geëvalueerd zou worden. Dus als het even minder liep, konden ze zeggen: wegwezen. Al die dingen samen gaven natuurlijk geen fijn gevoel.”

Het afscheid van Harry van Raaij, die in september 2004 als voorzitter van PSV vertrok, beschouwde Hiddink als „vervelend”. „Op dat moment verloor ik een oor. Een raadsman, tegen wie je eens in de week aan kon lullen en met wie je allerhande zaken besprak. Harry kon heel goed reflecteren, een andere invalshoek presenteren. Dat raakte ik kwijt en dat is niet meer teruggekomen.”

In een nieuwe directie moest Hiddink gaan samenwerken met voorzitter Rob Westerhof en commercieel directeur Rob Ribbers. De voormalige bondscoach van Oranje, Zuid-Korea en Australië stelt achteraf vast dat er nooit „chemie” in de directie heeft gezeten. Zo verweet de trainer dat de voorzitter tegen journalisten „jokte” over de eigendomsrechten van de Braziliaanse voetballer Alex, nam hij het onder anderen de voormalig Philips-topman kwalijk dat Robinho niet voor tien miljoen euro werd gehaald en zou Westerhof hebben gezegd dat PSV de Feyenoorder Salomon Kalou juridisch zou willen ondersteunen om een overgang af te dwingen.

Al met al redenen volgens Hiddink om te twijfelen over zijn toekomst bij PSV. De inmiddels vertrokken Westerhof wil desgevraagd een en ander nuanceren. „Ik heb het boek niet ter inzage gezien, maar ik heb Hiddink altijd gedekt. Formeel gezien is Alex eigendom van PSV. Dat was geen leugen. Voor Robinho moesten we een bedrag van vijftien tot achttien miljoen euro betalen en het verhaal over Kalou klopt ook niet. Ik heb gezegd dat onze juristen ‘alles op een rijtje’ zouden zetten.”

Hiddink komt tot de conclusie dat PSV hem niet voor jaren „aan boord” wilde houden. „Als men niet de intentie heeft om een langjarige verbintenis af te sluiten én er komt een mooie aanbieding, dan ga je twijfelen. Toen heb ik een besluit genomen”, stelt de coach. Dat Hiddink voorstelde het bondscoachschap van Rusland te combineren met zijn baan als technisch directeur van PSV, komt in de biografie niet aan bod. Dat paste wellicht niet in het hoofdstuk ‘Gesneuveld in een machtsstrijd’.

De biografie ‘Hiddink, dit is mijn wereld’ wordt uitgegeven door De Boekenmakers en kost 18,95 euro.