Europese organisatie van banken schendt privacyregels EU

Brussel. De Europese bankenorganisatie Swift schendt de privacyregels van de Europese Unie door informatie over internationale betalingen door te spelen aan de Amerikaanse autoriteiten. Dat stelt een werkgroep van experts, die belast is met de bescherming van persoonsgegevens in de EU. Ze vragen Swift, financiële instellingen en de Europese Commissie alle nodige maatregelen te nemen om een einde te maken aan de overdracht van data. De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), gevestigd in België, is verantwoordelijk voor zo’n 11 miljoen financiële transacties per dag tussen 7.800 banken in 200 landen. Afgelopen zomer werd bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA al jarenlang inzage heeft in de databank van Swift om mogelijke terroristen op te sporen.