Eerste pulserende gammabron

Rotterdam, 28 nov. Een internationaal team astronomen heeft een pulserende gammabron in het heelal ontdekt, zo melden zij in Astronomy and Astrophysics. De gammastraling komt van een object dat LS 5039 wordt genoemd en werd waargenomen met de High Energy Stereoscopic System-telescoop in Namibië. Het gaat om een dubbelster op 8.000 lichtjaar van de aarde. Het paar bestaat uit een reuzenster die twintigmaal zo groot is al onze zon en een onbekend object, dat een zwart gat zou kunnen zijn. Het tweetal draait in slechts vier dagen om elkaar heen en in die periode fluctueert ook de gammastraling. De straling ontstaat waarschijnlijk tijdens de versnelling van geladen deeltjes in de atmosfeer van de reuzenster, een proces dat blijkbaar door het onbekende object wordt beïnvloed. Het is voor het eerst dat zo`n modulatie bij een kosmische gammabron is gevonden: bij röntgenbronnen was het verschijnsel al bekend.