Een makaak als huisdier

Een dierenverzorger houdt een makaak van zeven dagen oud in zijn hand in een Indiase dierentuin. Deze foto is gemaakt op 9 juli 2005, maar is gisteren pas naar buiten gebracht, omdat deze apensoort naar Amerika wordt gesmokkeld en illegaal als huisdier wordt verkocht. De regering maakt zich daar zorgen over.

Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention heeft het importeren van de meeste apen als huisdier sinds 1975 verboden. Dat de beesten toch als huisdier worden gehouden is volgens de autoriteiten verontrustend, omdat zij virussen kunnen verspreiden waar mensen ziek van kunnen worden.

De duizenden apen die elk jaar voor onderzoek vanuit China, Indonesië en Vietnam geïmporteerd worden, gaan daarom minimaal 31 dagen in quarantaine. De apen worden dan gecontroleerd op tuberculose, maar niet op andere ziekten.

Bij deze dieren is nog enige controle, maar veel andere dieren worden geïmporteerd zonder dat daar zicht op is. Zij komen bijvoorbeeld in dierentuinen, op tentoonstellingen of in het onderzoek terecht. (AP)