De kinderboekenstem

Jan Meng is de stem van de Harry Potter-luisterboeken.

Voorlezend brengt hij vele uren in de studio door .

Jan Meng: ‘De Harry Potter-boeken zijn mijn grote bestsellers’ Foto Merlin Daleman Jan Meng, stem Harry Potter boeken. Amsterdam, 25-11-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Hij ziet het liefst dat kinderen wegdromen bij het luisteren naar zijn stem. „Ik heb weleens gezien dat vijf kinderen in slaap waren gevallen met hun oor richting de speaker.” Jan Meng is de man die alle Harry Potter-luisterboeken van uitgeverij Rubinstein insprak. Ook bijna alle titels van Roald Dahl, de boeken van Tolkien en Hoe god verdween uit Jorwerd van Geert Mak voorzag hij van een geluid. „De Harry Potter-boeken zijn mijn grote bestsellers.’’

Tot 1990 was Meng filiaalleider van de Amsterdamse boekhandel Athenaeum, daarna werkte hij een periode als presentator bij de radio. „Schrijfster Renate Rubinstein was een vaste klant in mijn boekhandel. Ik kwam later ook bij haar thuis. Op die manier heb ik haar neef Martin ontmoet, die als uitgever net zijn eerste luisterboek op de markt had gebracht. Ik heb dat boek in de boekhandel goed verkocht.” Martin Rubinstein hoorde dat Meng graag zijn kinderen voorlas en vroeg of hij een luisterboek wilde inspreken.

Dat eerste boek was rond 1991 De Reuzenkrokodil van Roald Dahl. „Martin kwam met een grote recorder langs. Ik zat in een vakantiehuisje in Otterloo. In het licht van een olielamp hebben we het verhaal buiten opgenomen. Als je goed luistert, hoor je machinegeweren. Een oefenterrein van het leger was in de buurt.”

Die opnames gebeuren anno 2006 heel wat professioneler. Mens leest voor in een studio met een technicus. Soms wel acht uur op een dag. „Als ik lees, probeer ik het publiek voor me te zien. Ik heb zelf nog een dochter van negen jaar. Op haar probeer ik stemmetjes uit.” Voor Meng begint met inspreken, leest hij het boek wel goed door, maar hij leest niet alles hardop. „Als ik te veel oefen, vind ik het niet meer leuk. Ik improviseer liever een beetje. Intuïtief kies ik vaak de juiste stem bij het karakter.”

De Harry Potter-luisterboeken zijn een succes, maar wie nu precies de luisteraars zijn weet Meng niet. „Natuurlijk zijn dat veel kinderen. Maar het moeten ook volwassenen zijn, die bijvoorbeeld in de auto luisteren. Ik kan me ook voorstellen dat ze een boek opzetten tijdens de afwas.”

Meng hoort in dezelfde rij als de Engelse tv-komiek Stephen Fry en de Amerikaanse acteur Jim Dale, die ook de boeken over Harry Potter inspraken. Meng heeft Dale een keer ontmoet. Hij leerde van hem dat je de stem van een personage best sterk aan kunt zetten, om daarna langzaam terug te gaan naar je eigen stem.

Op korte termijn staat het inspreken van Boy en Solo van Roald Dahl op het programma. Behalve het inspreekwerk doet hij soms kleine interviews of leest hij kinderen voor. „Verder ben ik huisman.”