CDA uit kritiek op luxe cellen Drachten

Politiecellen in een nieuw gevangeniscomplex in Drachten krijgen vloerverwarming en een technozuil met televisie, computerspelletjes en temperatuurregelaar. Het complex, met 22 cellen, wordt vrijdag geopend en heeft acht miljoen euro gekost. De politie van Friesland zegt arrestanten als gast te beschouwen en hun zelfredzaamheid te willen vergroten. Het achterliggende doel is om arrestanten rustig te houden, zodat ze meewerken aan verhoren, aldus een woordvoerder. Een persbericht noemt het cellencomplex „het neusje van de zalm”.

Kamerlid S. van Haersma Buma (CDA) heeft vragen gesteld aan demissionair minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD). „Het is slachtoffers van misdrijven niet uit te leggen dat een arrestant in een politiecel als gast wordt gezien”, schrijft hij. Hij wil dat de minister ervoor zorgt dat politiecellen „sober en doelmatig” zijn.

De 22 cellen zijn in de tinten beige en lichtgroen geschilderd: kleuren die agressie zouden tegengaan. Volgens de woordvoerder valt het met de luxe wel mee. „Er is een klein schermpje waarop je staande een paar computerspelletjes kunt spelen en Discovery Channel, Eurosport en National Geographic kunt bekijken. Ook staat het huisreglement er in diverse talen op.” Met een knopje kan de arrestant de temperatuur in zijn cel regelen, water uit een fonteintje laten stromen of de wc doorspoelen. „Als mensen dit zelf kunnen hoeft er niet steeds een arrestantenbewaarder naar hen toe”, aldus de woordvoerder.

Korpsbeheerder G. Dales, burgemeester van Leeuwarden, wil niet ingaan op de kritiek van het CDA, nu er Kamervragen zijn gesteld. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken mogen politiekorpsen zelf bepalen hoe ze cellen inrichten, mits die voldoen aan minimumeisen betreffende afmeting, verlichting en luchttoevoer, en de arrestanten niet kunnen vluchten of dingen kunnen vernielen.