Bos wil meewerken aan kabinet

PvdA-leider Wouter Bos voelt „verantwoordelijkheid” om mee te werken aan een nieuw kabinet. Dat zei hij vanochtend voorafgaand aan zijn gesprek met de informateur, Rein Jan Hoekstra (CDA).

CDA-leider Jan Peter Balkenende, die als eerste een verkennend gesprek had met Hoekstra, zei dat er „een kabinet met nieuw elan” nodig is. Balkenende wilde vanochtend niet zeggen naar welke regeringscoalitie zijn voorkeur uitgaat. Hij benadrukte alleen dat er gewerkt moet worden aan een kabinet dat „maatschappelijke investeringen” zal doen en dat de „uitdagingen van de toekomst aankan”.

Balkenende sprak ruim twee uur met de informateur over de verkiezingsuitslag en de manier waarop er nu een nieuw kabinet kan worden gevormd. „Ik hoop dat alle partijen zich constructief opstellen”, zei de CDA-leider.

Bos zei het positief te vinden dat Balkenende nieuw elan wil. Op de vraag of hij daaraan wil meewerken, zei hij: „Ik voel de verantwoordelijkheid. Je krijgt niet miljoenen stemmen om een beetje in de oppositie links te gaan zitten doen.”

Tussen CDA en PvdA dreigt al in de eerste week van de informatieronde een conflict over een generaal pardon. De PvdA wil donderdag, na de installatie van de nieuwe Tweede Kamer, zorgen dat er een pardon komt voor uitgeprocedeerde asielzoekers die nog onder de oude Vreemdelingenwet vallen. Bos zal een spoeddebat met demissionair minister Verdonk (Vreemdelingenzalen, VVD) aanvragen. De PvdA eist ook in de kabinetsformatie een generaal pardon, maar voor het CDA is dat onbespreekbaar. De kans bestaat dat het voorstel van de PvdA een meerderheid haalt.

Informateur Hoekstra spreekt dezer dagen met alle fractieleiders. Na Balkenende en Bos zou hij vandaag SP-leider Jan Marijnissen en VVD-leider Mark Rutte ontvangen. Hoekstra zei gisteren dat hij waarschijnlijk enkele weken nodig heeft voor zijn verkenning. Hoekstra hoopt dat partijen in de formatie „niet eindeloos gaan onderhandelen over deelonderwerpen”, maar elkaar ook successen gunnen. Een minderheidskabinet – dat er kan komen als bijvoorbeeld CDA en PvdA het niet eens worden – noemde Hoekstra „niet rampzalig”. „Ook zulke kabinetten kunnen veel bewerkstelligen.”

Generaal pardon:pagina 3