Archos 604: draadloos films kijken

archos604b.jpgBij Archos winden ze er geen doekjes om: mp3-spelers zijn voor mietjes. Wie écht de show wil stelen gaat de straat op met een PMP (portable mediaplayer). De nieuwste aanwinst is de Archos 604 WiFi, een draagbare videospeler met een harde schijf van 30 GB. Daarop kun je heel wat films en tv-series kwijt, maar nog leuker wordt het met de draadloze netwerkverbinding. Die maakt het mogelijk om thuis verbinding te maken met een computer in het netwerk en zo films van je eigen server te streamen naar het kleine 4,3 inch scherm (met dvd-resolutie van 720×576 pixels). Handig voor in bad, in bed of - niets menselijks is de technofiel vreemd - op het toilet.
De meeste functies van de Archos 604 zijn te bedienen via het touchscreen dat net zo makkelijk werkt als Apple’s beroemde iPod-wieltje. Tenminste, als we archosfans.com moeten geloven. Die site liet Charbax, een videofreak met een gezond Frans accent, uitgebreid spelen met de 604 WiFi. De streaming video’s starten indrukwekkend snel, en ook de ingebouwde Opera webbrowser ziet er best handig uit. De videoreview is onderhoudend, totdat de tester lyrisch wordt over de standaard waarmee je de PMP schuin op tafel kunt zetten. Een kritische noot kan er gelukkig ook vanaf: streaming video kijken via de webbrowser is nog niet mogelijk en dat vindt Charbax een minpuntje. Wil je zelf de specificaties bekijken, dan moet je hier zijn.archos604a.jpg

De Archos 604 WiFi kost rond de 400 euro. Houd er rekening mee dat je, als je video van tv wilt opnemen met dit apparaat, er een apart DVR-station bij aangeschaft moet worden. Wie rechtstreeks dvd’s wil rippen met de 604 betaalt ook twee tientjes voor de benodigde mpeg2-codec.
Heb je geen zin om met 290 gram in je binnenzak de portable videoheld uit te gaan hangen? Kijk dan eens naar deze vergelijking tussen de iPod Video (156 gram), Microsoft Zune (159 gram) en Creative Zen Vision (178 gram).