Ajacieden vechten straffen bond aan

Ajacied Wesley Sneijder en Ajax-trainer Henk ten Cate moeten zich vanavond bij de tuchtcommissie van de KNVB verantwoorden voor hun gedrag zondag tijdens Sparta-Ajax. Beiden gaan niet akkoord met schikkingsvoorstellen van de openbaar aanklager betaald voetbal.

Sneijder is het niet eens met een schorsing van drie duels waarvan één voorwaardelijk voor zijn rode kaart in de wedstrijd die Ajax met 3-0 verloor. Volgens de aanklager heeft Sneijder grove of beledigende taal gebruikt tegen scheidsrechter Ruud Bossen. Volgens de arbiter schold de middenvelder hem uit voor ‘tyfushond’. Sneijder zei na afloop dat zijn verwensing voor een Spartaan was bedoeld.

Ook trainer Ten Cate, die in de rust van het duel naar de tribune werd verwezen wegens aanmerkingen op de leiding, heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager niet geaccepteerd. Hij kreeg een onvoorwaardelijke geldboete van 500 euro en een wedstrijd voorwaardelijk ‘aangeboden’, met een proeftijd van een jaar, om als trainer-coach te mogen fungeren. Volgens Bossen waren ook de opmerkingen van Ten Cate onacceptabel. De aanklager vond gisteren dat de trainer van Ajax onder meer schade had toegebracht aan de belangen van het voetbal in het algemeen. Ten Cate liet weten dat hij de scheidsrechter twee keer voor „moraalridder” had uitgemaakt.

Het bestuur van Ajax staat achter Sneijder en Ten Cate. „We zijn geen koorknapenvereniging”, liet voorzitter John Jaakke gisteren in het Radio 1 Journaal weten. „We doen aan topsport, aan topvoetbal op het allerhoogste niveau. Dat gebeurt op het scherpst van de snede. Daarbij wordt wel eens wat gezegd. Het is straattaal, ja, die we als Ajax niet toejuichen en die misschien ook niet op een voetbalveld thuishoort. Maar het gebeurt overal, Ajax is hierin geen uitzondering.” (ANP)