93 sterren, dit jaar

Het gaat goed met de gastronomie in Nederland.

Na 101 jaar krijgen we zelfs een eigen Michelingids. Als blijk van verdienste.

Kenmerken voor de vruchtbare Nederlandse gastronomie zijn de vele jonge koks die in een bescheiden entourage voortreffelijk en creatief koken. Foto Arie Kievit Nederland Antwerpen , 31 oktober 2006 De keuken van restaurant Faites Simple. messen en lepels B-2018 Antwerpen Foto: Arie Kievit/ Nederland krijgt eindelijk een eigen Michelingids Eten: pagina 26 Kievit, Arie

De Nederlandse gastronomie verkeert in een stabiele fase, als het aantal Michelinsterren daarvoor de maatstaf is. Vorig jaar deelden de Michelin-inspecteurs 92 sterren uit, dit jaar daalde er ééntje meer neer.

Zoals altijd gonsden de afgelopen weken de geruchten en de speculaties. Michelin zorgde echter voor verrassingen. Alle sterrenwatchers verwachtten dat het Rotterdamse restaurant Parkheuvel een ster zou moeten inleveren, nadat Cees Helder, de eerste Nederlandse chef die de eer van drie sterren te beurt viel, zijn zaak had overgedaan. Het verlies blijkt nu twee sterren te zijn. De promotie naar twee sterren voor De Leest (Vaassen) van het natuurtalent Jacob Jan Boerma is door velen voorzien, maar dat ook Apicius (Castricum) er een ster bij zou krijgen, was niet voorspeld.

Nieuw op de lijst van restaurants met een ster zijn Solo (Gorinchem), Cheval Blanc (Heemstede), Le Marron (Malden), Het Groot Paradijs (Middelburg), De Grië op Terschelling, Bretelli (Weert) en Brienen aan de Maas (Well). Het is een bont gezelschap van aanstormend jong talent, zoals Mohammed Elharouchi van Solo, en oudgedienden die hun ster heroveren, zoals René Brienen.

Geen verbazing wekt het verlies van de ene ster van De Heeren van Harinxma (Beetsterzwaag), Christophe (Amsterdam) en ’t Nonnetje (Harderwijk). In deze zaken trad in het afgelopen jaar een nieuwe chef aan. Prinses Juliana (Valkenburg), Olivio (Harderwijk), Imko Binnerts (Rijswijk) sloten hun deuren. Met het verscheiden van Prinses Juliana verdwijnt een gerenommeerd gastronomisch instituut. Prinses Juliana had al sinds 1958 één of twee sterren.

Nieuw in de gids is de categorie ‘veelbelovende restaurants’. Het zijn zaken op weg naar een hogere klassering. De Leuf (Ubachsberg) is dicht bij een tweede ster en Die Heere Sewentien (Rosmalen) en De Vlindertuin (Zuidlaren) zijn kandidaat voor een ster.

De grootste verandering zit niet in de toewijzing van de sterren, maar in de gids zelf. Na 101 jaar krijgt Nederland een eigen editie. Tot nu toe gaf Michelin een gids voor de Benelux uit. Daarvoor was Nederland de gastronomische appendix in de Belgische gids.

De eigen uitgave markeert volgens Michelin de groei die de gastronomie hier heeft doorgemaakt. Kenmerkend voor het vruchtbare klimaat hier zijn de vele jonge koks die in een bescheiden entourage voortreffelijk en creatief koken. Ten bewijze daarvan zijn 73 bib gourmands uitgereikt, waarvan zestien nieuwe. Een bib gourmand staat voor een goede maaltijd tegen ‘een schappelijke prijs’.

Dat is dan toch een typisch Nederlands trekje. Het mag lekker zijn, maar moet wel betaalbaar blijven.