7 redenen om uit te gaan

Het originele 'Dinner for one' NDR Fernsehen - DINNER FOR ONE ODER DER 90. GEBURTSTAG - , Ein Sketch mit Freddie Frinton und May Warden, Einführung: Heinz Pieper, Regie: Heinz Dunkhase, am Mittwoch (31.12.2003) um 19:40 Uhr im NDR. Freddie Frinton als Diener James und May Warden als alleinspeisende alte Dame Miss Sophie. © NDR/Annemarie Aldag - Honorarfrei, Verwendung nur im Zusammenhang mit o.g. Sendung bei Nennung "Bild: NDR/Annemarie Aldag" (S2) NDR Pressestelle/Fotoredaktion (040) 4156-2306, Fax: -2199. Nur s/w. NDR

A la ferme

Amsterdam, Govert Flinckstraat 251. Tel. (020)6798240. Keuken open 18.00-22.00, zo-ma dicht. Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte € 32,50 of € 37,50.Categorie: klassieker

Vol lof wordt gesproken over de tongstrelende gerechten die uit deze boerenkeuken komen: stokviskroketjes met gefrituurde oester, eendenlever met pruimen in armagnac en zwezerik met zalm – stuk voor stuk uitermate verrassend. Jammer dat het moeilijk is om contact te krijgen met de bediening. Het decor met pluche banken en jazzy muziek is erg leuk. Leuk detail is de webcam waarmee de keuken gefilmd wordt.

Goed| Lekker gegeten, gezellige en goede bediening. De bediening is bescheiden, niet te amicaal, met een vleugje charmante verlegenheid: precies goed! (28-10-2006, N.C. te Amsterdam)

Uitstekend| Gisteren de positieve geluiden over de keuken zwaarder laten wegen dan de negatieve geluiden over de bediening. De keuken is van grote klasse, maar de bediening doet er niet voor onder. Wij houden niet van opdringerig personeel, en bij A la Ferme genoten wij van een prima verzorgde ontvangst, in een stijl die zeldzaam geworden is. (25-10-2006, G. van R. te Amsterdam)

eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens.

2 FILM IN CONCERT

Das Kabinett des Doktor Caligari (1920) & Ra-X

Groningen: Vera Zienema. Tijd: 21.00u. Inl: www.vera-groningen.nl

Alan en zijn verloofde Jane komen op een markt dr. Caligari en zijn waarzegger Cesare tegen, die de toekomst zou kunnen voorspellen. Alan vraagt hoe lang hij nog te leven heeft, waarop Cesare tot zijn verbazing antwoordt dat hij niet langer dan tot zonsondergang heeft. Als Alan diezelfde avond nog vermoord wordt, is Cesare hoofdverdachte. De politie begint een onderzoek, maar Cesare ontvoert Jane en en dr. Caligari slaat op de vlucht. Ra-X verzorgt live de duistere elektronische soundtrack bij deze zwijgende klassieker uit 1920.

3 POP

Muse + The Noisettes

Den Bosch: Brabanthallen. Entree: 35 euro. Tijd: 20.45u (The Noisettes 19.30u). Inl: www.brabanthallen.nl

“Het decor bij onze tournee is gebaseerd op een merkwaardige hersenspoelmachine die door de Amerikaanse regering op Alaska is geïnstalleerd en die ons allemaal in toom houdt met elektromagnetische straling,” zegt Muse-zanger Matt Bellamy over zijn poging om U2 met een spectaculaire stage-set naar de kroon te steken. Vonken spuwende elektriciteitspalen moeten de muziek van het Britse drietal nog imposanter maken, terwijl Bellamy met veel gierende keelklanken zijn teksten vol paranoia uitspuwt.

4 THEATER/DINER

Dinner for One

Den Haag: Koninklijke Schouwburg. Tijd: 19.00u. Prijs (incl. diner): 30 euro. Res: 0900-3456789; www.ks.nl

Jeroen van Koningsbrugge en Michiel Varga spelen dit jaar de klucht Dinner for One in zoldertheater Het Paradijs. De voorstelling is alleen te zien inclusief diner. Ieder jaar geeft de hoogbejaarde Miss Sophie een oudejaarsdiner voor haar aanbidders. Dat deze allang zijn overleden, wenst de dame te negeren. Butler James moet de schijn ophouden, hij speelt alle afwezige vrienden, en wordt allengs beschonkener: ‘The same procedure as last year, Miss Sophie?’

5 FADO

Mísia

Amsterdam: Koninklijk Theater Carré. Tijd: 20.00u. Res/inl: 0900-2525255 & www.mojotheater.nl

Fadozangeres Mísia komt naar Nederland naar aanleiding van haar laatste cd Drama Box. De ‘Queen of Fado’ werd geboren in Porto in 1956, Portugees van haar vaders kant en met een Catalaanse moeder. Op haar (achtste) cd staan fado’s met teksten van hedendaagse dichters als Vasco Graça Moura en Nobelprijswinnaar José Saramago. Daarnaast is op het album een aantal Spaanstalige tango’s en bolero’s te beluisteren.

6 DEBAT

Identiteit gezocht

Rotterdam: Zaal De Unie, Mauritsweg 34. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis. Res: 010-4333534 & www.rrkc.nl

Confetti, een nieuwe jongerenredactie van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, presenteert drie debatten over de dubbele identiteit van jonge Rotterdammers. Jong Rotterdam gaat in gesprek met de gemeente, beleidsmakers en jonge denkers over hoe de jonge Rotterdamse generatie haar plek en identiteit kan vinden. Met Marina Meeuwisse, Orhan Kaya, Paul Emonts, Said El Haji, Nadya van Putten en Nimo Hoddoon. Gespreksleider: Tanja Jadnanansing. De andere twee debatten zijn op 12 december en 16 januari.

7 LEZING/WORKSHOP

Sociocratie

Rotterdam: Zaal B3 Woudestein. Lezing 16.00-17.45u, workshop 19.00-21.45u. Inl: www.eur.nl/studium

In de stroom nieuwe managementmethoden springt de Sociocratische Kringorganisatie Methode (SKM) eruit. Haar oplossing voor de ‘strijd om de macht’ is gelijkwaardig besluiten over de toedeling van macht, door middel van consent. Prof. dr. ing. Gerard Endenburg spreekt vanmiddag over hoe je dat precies doet. Aansluitend kun je in een workshop zelf aan de slag met deze wijze van besluiten. Aanmelden: voor en na de lezing.