4 redenen om thuis te blijven

Een hond en een konijn beleven bizarre en hilarische avonturen Sam & Max: Culture Shock – Episode 1 Ontwikkelaar: Telltale games, downloaden via: www.telltalegames.com, prijs: 8,95 dollar

Sam & Max: Culture Shock – Episode 1

Ontwikkelaar: Telltale games, downloaden via: www.telltalegames.com, prijs: 8,95 dollar

In de jaren negentig beleefde LucasArts hoogtijdagen met het zogenaamde point-and-click adventure. Het bedrijf van George Lucas had zich helemaal gericht op de ontwikkeling van computergames en was samen met concurrent Sierra heer en meester in het adventure genre. Het ene na het andere briljante en zeer grappige spel verscheen op de markt. Daaronder klassieke hits als Maniac Mansion, Monkey Island, Grim Fandango, Sam & Max: Hit The Road, Full Throttle, The Dig, Indiana Jones & The Fate of Atlantis.

Echter, aan alles komt een einde en dus ook aan het succes van de adventure. Weliswaar is er nog altijd een substantiële groep die dergelijke spellen speelt, maar LucasArts zag er geen heil meer in. En toen het er even op leek dat de fabrikant op die beslissing terug zou komen, werd zowel de nieuwe Sam & Max, als de nieuwe Full Throttle door het bedrijf in de ijskast gezet. LucasArts had haar adventurehelden vaarwel gezegd.

Inmiddels zijn veel ex-medewerkers van het bedrijf uitgewaaierd naar andere game-ontwikkelaars. Een daarvan heet Telltale Games; een onafhankelijke game-bouwer die zijn spellen niet in de winkel legt, maar hoofdzakelijk online distribueert. Spelers kunnen tegen een scherpe prijs hun games downloaden. En zo kon er toch weer een nieuw deel in de Sam & Max-serie verschijnen: Sam & Max: Culture Shock, Episode 1.

Het spel heeft het uiterlijk van een Pixarfilm, maar kent hardere, meer volwassen en af en toe volkomen bizarre humor. Opnieuw worden de avonturen van detective-duo Sam en Max gevolgd. En alweer belanden de hond en het konijn in allerlei doldrieste situaties waarbij het vaak buitengewoon moeilijk is de lachspieren in bedwang te houden.

Juist in deze absurde situaties, dialogen en personages lag de magie van het vroegere LucasArts. En Culture Shock sluit perfect aan op deze traditie. Zelfs de puzzels zijn bij vlagen hilarisch. Het gevolg is dat het spel bij een nostalgische speler een warm, vertrouwd gevoel zal oproepen. Dit soort spellen worden nauwelijks meer gemaakt.

Voor nog geen 7 euro haal je de eerste episode binnen, de volgende vijf volgen de komende maanden. Je kunt ook wachten tot alle delen uitgebracht zijn om dan het totaalpakket ineens, nog scherper geprijsd, aan te schaffen. (JM)

2 Gouden jongetje

Maradona, the Golden Kid

Franse documentaire uit 2006, Ndl. 3, 20:30 -21:25

Zelfs zijn opwarming was vaak leuk om te zien. En in Argentinië wordt hij aanbeden als een God, letterlijk, in een kapel die naar hem is vernoemd. Het woelige leven van Diego Armando Maradona, de meest begaafde en geniale voetballer die Argentinië ooit heeft voortgebracht, werd door de Franse Arte-journalisten Benoit Heimermann en Jean-Christophe Rose uitstekend in beeld gebracht. Uiteraard hebben ze aandacht voor de fraaie dribbels, goals en triomfen, maar ook zijn leven naast het veld komt ruimschoots aan bod. Dit is dan ook veel meer een portret van de mens Maradona dan van de voetballer. Een onbevangen kijk op het leven van een beroepsoverlever, die na twee hartaanvallen en menige cocaïneverslaving niets aan populariteit heeft ingeboet. En op 46-jarige leeftijd voor het eerst in zijn leven tot rust lijkt te komen. (DV)

3 Zitten

Lichtgevende bank

www.vange.be, te koop bij o.a. Combo Design in Utrecht en bij KaDenz Interieur in Den Haag, richtprijs 1.300 euro

Een meubel dat zowel als tafel, lamp en bank gebruikt kan worden. Dat is de K-Bench-lighting. In 2002 bracht de Belgische ontwerper Charles Kaisin zijn K-Bench op de markt, een bank geïnspireerd op de Japanse vouwtechniek origami. Dankzij de honingraatstructuur kan de K-Bench verschillende vormen aannemen om te voldoen aan uiteenlopende smaken. Hij is gemaakt uit een soort plastiek, zodat hij zowel binnen als buiten gebruikt kan worden. Charles Kaisin heeft nu een editie van de K-Bench op de markt gebracht die licht geeft. In de doorschijnende zitbladen zit een lamp verwerkt die de bank helemaal kan doen oplichten. Er is een stretchversie beschikbaar en een cirkelvormig model. Beide modellen zijn verkrijgbaar in wit, blauw en groen sfeerlicht. (EB)

4 Kado sturen

Chocoladeletters door de brievenbus

Melkchocolade, 135 gram, 5,95 euro per letter incl. inpak- en verzendkosten, www.doordebrievenbus.nl

Het is bijna zover. Sinterklaasavond. De tijd van het jaar dat je niet voor je plezier de stad ingaat. Massa’s chagrijnige mensen en jengelende kinderen die zich met het nodige ellebogenwerk door de winkelstraten wringen en ellenlange rijen voor de kassa. En niet te vergeten de irritante kinderstemmetjes uit de speakers die vervelende sinterklaasliedjes zingen. Gelukkig hoef je voor je last-minute cadeautjes de deur niet meer uit. Via de website www.doordebrievenbus.nl kun je chocoladeletters bestellen en als cadeau laten bezorgen. Je kunt er zelfs een gedichtje bij doen. Voor het surprise-effect kun je de letter ook anoniem versturen. De ontvanger krijgt dan een code bij zijn pakje en op de website kan diegene daarmee de naam van de hulpsint achterhalen. (HR)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Jan Meijroos, Hanneke Rietberg en Dirk Vandenberghe