‘Wesley had ook ‘hè’ kunnen roepen’

Hoe moet de voetbalwereld optreden tegen beledigende uitspraken als die van Wesley Sneijder gisteren?

Ajacied Wesley Sneijder werd gisteren in de uitwedstrijd tegen Sparta van het veld gestuurd omdat hij scheidsrechter Ruud Bossen naar diens zeggen voor „blinde tyfushond” uitschold. Volgens Rijk van de Poll, directeur van de Bond tegen het Vloeken, moeten voetbalclubs deze vorm van normvervaging „structureel aanpakken”.

Wat vindt u van de uitspraak van Wesley Sneijder?

„Die valt niet te rechtvaardigen. Je mag je medemens nóóit dat soort ziektes toewensen. Als ik scheidsrechter was geweest, had ik Sneijder ook van het veld gestuurd. Beledigend taalgebruik van voetballers moet consequent worden aangepakt. Het wordt tijd dat clubs de handen ineen slaan. Ik wil ze daar best bij adviseren.”

Sneijder verloor zijn zelfbeheersing nadat zijn tegenstander Jeffrey Vlug hem onderuit had gehaald. Hoe had hij naar uw mening beter kunnen reageren?

„Wilt u dat ik nu alternatieven ga aanreiken? Daar heb ik niet zo’n zin in, hoor.” Na enig aandringen: „Sneijder had ook hartgrondig ‘hè’ kunnen roepen. Of anders iets in de trant van: ‘Alle mensen nog aan toe’. In de jaren zeventig heeft iemand van onze bond ooit het woord ‘rododendron’ als alternatief aangedragen. Helaas is dat nooit ingeburgerd geraakt.”

Wordt er in de voetballerij meer gevloekt dan in andere sporten?

„Ja. Onderzoek van de Leidse lexicoloog Piet van Sterkenburg heeft uitgewezen dat voetbal bovenaan de lijst staat van sporten waar veel wordt gevloekt. Zo’n tien jaar geleden hebben wij om die reden posters met cartoons van Dik Bruynesteyn naar alle Nederlandse voetbalclubs gestuurd. ‘Een vloek mist ieder doel’ was de begeleidende tekst. De laatste jaren vragen wij clubs om borden met dezelfde tekst langs het veld te zetten. Vooral amateurclubs tonen daarvoor veel belangstelling. Het afgelopen jaar zijn er zo’n honderd geplaatst.”

Geen aanvragen van de eredivisie?

„Wij hebben PSV gevraagd of zij de tekst tussen de reclameboodschappen op een scherm wilden laten passeren. Maar ja, de tarieven hè? Voor onze bond zijn die echt niet op te brengen.”