Vrouwen en kinderen eerst in Bundesliga

Voor een Nederlander is het bijna een onwerkelijk beeld. Tientallen mannelijke én vrouwelijke fans van Bayern München lopen vanaf het centraal station van Hamburg naar de gereedstaande shuttlebusjes. De voetbalsupporters worden niet begeleid door een peloton van de Duitse Mobiele Eenheid, de politie staat niet openlijk met de wapenstok in de hand klaar en busjes, paarden en het waterkanon zijn in geen velden of wegen te bekennen. Wel talloze aanhangers van aartsrivaal Hamburger SV. De fans van Bayern zien direct hun kans schoon en beginnen pesterig te zingen: „Zweite liga Hamburg ist dabei!” Fans van Hamburg kijken gelaten voor zich uit. Ze laten zich niet provoceren. De wraak zal moeten plaatshebben op het veld.

Voor de AOL Arena stappen beide supportersgroepen uit op zoek naar bier en braadworsten. Ook hier geen containers die de aanhang van beide clubs scheiden en geen nerveuze stewards die om clubkaarten vragen. Sterker nog: iedereen wordt keurig de plaats gewezen in het stadion waar de thuisclub dit seizoen nog geen wedstrijd wist te winnen. De fanatiekste aanhangers van Bayern München staan samen in een vak achter het doel. Verder zitten honderden aanhangers van de uitspelende club tussen het publiek van de HSV. Geen ‘blauwe’ of ‘rode’ fan is bang om te zingen, te schreeuwen of te juichen. De spreekkoren blijven beschaafd. Geen liedjes over ‘Joden’, ‘boeren’ of ‘kankerlijers’. De scheidsrechter wordt na een strafschop voor HSV door de fans van Bayern ook niet uitgemaakt voor ‘de hoer van Hamburg’. Voetbal is in de Duitse havenstad een feest waarvan mannen, vrouwen en kinderen deel uitmaken. Al was de stemming na de 2-1 nederlaag bij de ruim vijftigduizend aanhangers van Die Rothosen niet uitgelaten te noemen. Maar een paar uur na de wedstrijd had het bier de kater weer weggespoeld. Feestvierende Bayern-fans op de Reeperbahn hoefden niet te vrezen voor hun leven. Een politiemacht waakte op de achtergrond. In actie komen was niet nodig. Vrouwen zorgen voor de sociale controle. Voetbalvandalen luisteren nu eenmaal beter naar gezinsleden dan naar de politie.

Zouden we misschien iets kunnen leren van de Duitsers?

Koen Greven