Veertig goals vallen minder op dan 43 kaarten

Het is bijna nieuws als een wedstrijd in de eredivisie zonder incidenten verloopt. Bijna veertig gele kaarten, felle scheldpartijen maar gelukkig ook veel fraaie doelpunten.

Erik van der Walle

Normen en waarden spelen een rol bij de verkiezingen, niet op het voetbalveld. De incidenten zijn de afgelopen weken zo talrijk dat discussies nauwelijks nog over het voetbal zelf gaan. Heeft Wesley Sneijder nu witte of blinde tyfushond gezegd? Is de winst van ADO Den Haag bij FC Groningen een gevolg van het bekende schokeffect na de belegering van het eigen veld vorige week?

En waarom hebben de scheidsrechters zoveel moeite om de wedstrijden in de hand te houden? Geen speelronde lijkt nog voorbij te gaan zonder incidenten. Grote en kleine: in de acht wedstrijden van dit weekeinde werden maar liefst 39 gele en vier rode kaarten getrokken. Dat daarbij ook nog een seizoensrecord van veertig doelpunten werd gevestigd, trekt in de analyses thuis en in de media vermoedelijk minder aandacht.

Twee rode kaarten en zes gele kaarten had Björn Kuipers nodig om enigszins de orde bij Willem II tegen RKC te bewaren. Een handsbal van José Valencia van Willem II ontging Kuipers, of beter zijn grensrechter die er vlakbij stond. In plaats van een penalty kreeg RKC even later een doelpunt van Kevin Bobson te verwerken.

De vlam sloeg in de pan toen de doelpuntenmaker door Virgilio Teixeira tegen de grond werd gewerkt: volgens de verdediger van RKC had Bobson de bal buiten de lijnen moeten spelen na een blessure van Cerezo Fung a Wing. Een massale vechtpartij volgde en van normaal voetbal was de rest van de wedstrijd nauwelijks sprake, vooral omdat Kuipers Teixeira slechts met geel bestrafte. Pas in de tweede helft, na een onbesuisde overtreding, kreeg hij alsnog rood.

De derby tussen de ploegen uit Tilburg en Waalwijk eindigde in 3-1, waardoor het bezoekende RKC op de laatste plaats van de eredivisie is uitgekomen. Dat was ook het gevolg van de verrassende winst van ADO tegen FC Groningen. De ploeg uit Den Haag kon vorige week zijn duel niet afmaken nadat ruim honderd supporters het veld hadden bestormd.

Trainer Frans Adelaar voelde zich ernstig bedreigd en trok zijn conclusies. Zijn voorlopige vervanger Lex Schoenmaker maakte er in Groningen nauwelijks woorden aan vuil: dat Adelaar geen keus meer had, vond hij onzin. „Iedereen heeft een keus in het leven”, zei hij voorafgaande aan de wedstrijd die in 2-5 eindigde. Nog een zege en het wangedrag van vorige week is vergeten.

Een kort geheugen hebben ook de scheidsrechters wanneer het om spreekkoren gaat. Vanuit Zeist klinkt bijna wekelijks de opdracht om wedstrijden te staken als er kwetsende leuzen worden gescandeerd. Scheidsrechter Ruud Bossen was doof voor de teksten aan het adres van zijn moeder, zowel vorige week in Den Haag bij ADO tegen Vitesse als gisteren bij Sparta. Bezoekende Ajax-supporters reageerden op die manier de nederlaag met 3-0 af.

Bij NEC-Feyenoord was Nicky Hofs het haasje. De voormalige speler van Vitesse – de erfvijand in Nijmegen – kreeg de verschrikkelijkste dingen naar het hoofd, maar scheidsrechter Pieter Vink had er geen oor voor. De wedstrijd zelf verliep verder zonder problemen. Feyenoord, zonder de geblesseerde Theo Lucius, verloor met4-1 van de Nijmeegse ploeg en trainer Erwin Koeman karakteriseerde zijn ploeg als ‘matig’ op het moment dat de instelling niet optimaal is.

Gelukkig was er dit weekeinde ook veel moois te beleven. Wat te denken van het vierde doelpunt van NEC: de 19-jarige Dominique Kivuvu haalde vanaf 35 meter uit en zelfs de sterk keepende Henk Timmer kon dat schot slechts nakijken.

Positief nieuws kwam er ook uit Eindhoven waar PSV moeiteloos met 5-0 won van FC Utrecht. Voor veel fans was de terugkeer van Patrick Kluivert het hoogtepunt: hij luisterde zijn rentree in de 74ste minuut op met een schitterende hakbal waardoor Farfán het vijfde doelpunt kon maken. Opmerkelijk was dat de regerend landskampioen als enige club dit weekeinde geen enkele kaart opliep.

Alleen een bommengooier wierp nog een smet op de avond. Supporters droegen de fan over aan de politie. Een schrale troost voor moraalridders.