Turks protest tegen bezoek paus

In Istanbul hebben ongeveer 20.000 voornamelijk gelovige moslims gisteren geprotesteerd tegen het bezoek van paus Benedictus aan Turkije. Tijdens het bezoek van de paus, dat morgen begint, zullen er waarschijnlijk nog meer protesten plaatshebben.

De manifestatie van gisteren was georganiseerd door de streng gelovige Saadet-partij. Op het hoofdkwartier van de partij in de wijk Topkapi hangt een grote banier waarop de paus ‘onwetend’ en ‘sluw’ wordt genoemd. Veel gelovige moslims in Turkije zijn nog steeds witheet over de in hun ogen denigrerende opmerkingen die de paus in september over de islam maakte. De paus haalde toen een Byzantijnse keizer aan die zei dat de islam gewelddadig en irrationeel is. De paus heeft na de commotie die deze opmerkingen veroorzaakte, steeds herhaald dat hij de visie van de Byzantijn niet deelt, maar dat heeft de 20.000 demonstranten kennelijk niet overtuigd. De Saadet-partij had overigens op voorhand op 75.000 demonstranten gerekend.

De paus zal zijn reis naar Turkije, die al op de agenda stond lang voordat bovengenoemde rel uitbrak, zeker willen gebruiken om de wonden in de moslimwereld te helen. Turkije is zijn eerste bezoek aan een land waar voornamelijk moslims wonen. De paus zei gisteren in Rome „waardering en oprechte vriendschap” voor Turkije te voelen. Toch zal tijdens zijn bezoek de rel zeker ter sprake komen.

Ook veel niet gelovige Turken zijn geen fan van de paus, omdat zij denken dat het Vaticaan tegen Turks lidmaatschap van de Europese Unie is. Toen Benedictus nog kardinaal Ratzinger was, heeft hij zich diverse keren uitgesproken tegen de Turkse toetreding tot de EU. Tegen de Franse krant Le Monde zei hij: „Turkije moet zijn toekomst zoeken tussen islamitische organisaties en niet in de van origine christelijke EU.”

De veiligheidsmaatregelen zullen ongekend zijn tijdens het pauselijk bezoek. Istanbul gaat simpelweg op slot.