Tien kilometer hardlopen door Addis Ababa

Nee, dit zijn geen rellen. Het is de start van de Great Ethiopian Run die gisteren in de hoofdstad Addis Ababa werd georganiseerd. Ruim 25.000 deelnemers, amateurs en professionele lopers, namen deel aan de wedstrijd over tien kilometer. Foto Petterik Wiggers / Hollandse Hoogte Ethiopia, Ethiopie, Addis Ababa, November 26 2006 Some 25000 participants run the Great Run Ethiopia today. Photo at the Revolution Square (Meskel Square). Many runners used the run to demonstrate their anger on the government by shouting 'Leba', Amharic for Thief. photo: Petterik Wiggers/Hollandse Hoogte Amsterdam Hollandse Hoogte

Nee, dit zijn geen rellen. Het is de start van de Great Ethiopian Run die gisteren in de hoofdstad Addis Ababa werd georganiseerd. Ruim 25.000 deelnemers, amateurs en professionele lopers, namen deel aan de wedstrijd over tien kilometer.

Bij de mannen won de Ethiopische loper Deriba Merga – van te voren al favoriet voor de eindzege – in een parcoursrecord van 28 minuten, 18 seconden en 61 honderdsten. Bij de vrouwen versloeg de onbekende Ethiopische Belaynesh Fekadu verrassend de verdedigende kampioene Genet Getaneh én favoriet Bezunesh Bekele in 33 minuten, 2 seconden en 25 honderdsten, ook een parcoursrecord.

Op de foto is de start van de wedstrijd op Meskel Square (Revolutie Plein) te zien. Bij de start protesteerden sommige deelnemende lopers tegen de Ethiopische president Meles Zenawi door „leba” te roepen, wat dief betekent in het Amharisch. Ook maakten ze met hun hand het vredesteken om steun te betuigen aan de oppositiepartij CUD.