Televisie Voorkeur

Eerste deel van een tweedelige documentaire Dokters van de dood over euthanasie op geestelijk en lichamelijk gehandicapten, blinden, doven, dorpsgekken en kinderen in het Derde Rijk. Spilfiguur was Hitlers lijfarts en chirurg dr. Karl Brandt (foto) die op 2 juni 1948 werd opgehangen. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

actualiteiten

Een vandaag. Aandacht voor het het strafrechtelijk vervolgen van ‘zwijgers’ (meestal de moeder) in gevallen van incest en kindermishandeling. Justitie wil op die manier een signaal afgeven dat zwijgende partners van incestplegers ook strafrechtelijk kunnen worden aangepakt. Verder de documentairefilm The West Lusaka Man op het IDFA van Walter Stokman waarin Roel Goosen, een gelukszoeker in Afrika, wordt aangeklaagd voor moord op een Zambiaanse vrouw die een gebedsdienst bezocht en op basis van een paar gammele verklaringen ter dood wordt veroordeeld. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Onder anderen een portret van de Boliviaanse president Evo Morales Ayma die op staatsbezoek in Nederland is. Ooit was hij lamaherder, muzikant en cocaboer. Maar in de jaren tachtig werd Morales als vakbondsman politiek actief en werd hij de hoop van de Indianen die eeuwenlang werden onderdrukt. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nova. Reportage over de bijna 90-jarige schrijfster Hella Haasse die na 60 jaar schrijverschap weer met de nieuwe verhalenbundel Het Tuinhuis komt. Ook wordt tussen nu en 2010 haar Verzameld Werk in 24 delen uitgegeven. De eerste drie delen zijn net uit. In de reportage zien we haar op de Frankfurter Buchmesse, en in haar voormalige woonplaats Parijs, waar zij een luisterboek insprak en werd geïnterviewd in het Institut Neerlandais. Ned.2, 22.30-23.10u.

documentaire

Monkeys, rats and me: Animal testing. Over de controversiële plannen van de universiteit van Oxford om een nieuw laboratorium voor dierproeven op te zetten. Wat kosten dierproeven eigenlijk en wat leveren ze op? BBC2, 22.00-23.20u.

Dossier 2300: Vrouwen die hun man mishandelen. Britse documentaire over mannen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Bij ‘huiselijk geweld’ wordt vaak gedacht aan vrouwelijke slachtoffers, maar er rust een groot taboe op de mishandeling van mannen door een vrouw. De mannelijke slachtoffers ervaren het als vernederend als ze door hun partners worden geslagen en komen er niet mee naar buiten. Een van hen deed aangifte bij de politie toen zijn echtgenote kokend heet water over hem heen goot. RTL4, 22.55-23.55u.

My life on a post-it note. Vorige week woensdag al op BBC1 uitgezonden portret van de 65-jarige Christine Lyall-Grant, die al enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Haar geheugen gaat steeds verder achteruit en ze tracht met de gele post-it briefjes het tij te keren. Ze wordt steeds afhankelijker van haar dochter Fiona, die zelf alleenstaande moeder is. Ned.2, 23.10-24.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Acteur en fotograaf Thom Hoffman vertelt over de speciale tentoonstelling die hij heeft samengesteld naar aanleiding van Paul Verhoevens film Zwartboek. Verder documentairemaker Patrick Bisschops over zijn documentaire La vie en chantant waarin zangers en zangeressen van Les Olivettes, hét café-chantant van Luik in België. Daar treden geen professionele artiesten op maar vaste gasten. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Onder andere een gesprek met Loes Luca, die op dit moment druk bezig is met een remake van de serie Het Schaep met vijf poten. Zij speelt de rol die ooit door Adèle Bloemendaal werd gespeeld. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Hoofdstad Weesp, psychologie van alledag. Slot van een zesdelige serie over de psychologie van alledag. Vanavond over de vraag hoe gemakkelijk wij te beïnvloeden zijn. Ned.2, 19.55-20.25u.

Holiday 2006. Vanavond in dit reismagazine een reportage uit Brunei, wijnwandelroutes in Rioja in Spanje en de rijke geschiedenis van Malta. BBC1, 20.00-23.00u.

Puberruil Xtra. Eerste van een vierdelige serie waarin twee pubers een week lang in een totaal andere omgeving leven. Vanavond ruilt de Zuid-Afrikaanse Melissa (18) uit Kaapstad het leven voor vijf dagen met de Nederlandse Kiki (18). Er is één ding dat ze verbindt: de rol van hiv/aids in hun leven. Ned.3, 21.25-22.05u.

consument

Radar. Aandacht voor de belabberde kwaliteit van bejaardenmaaltijden met culinair journaliste Sylvia Witteman, topkok Ramon Beuk en schrijfster Marjan Berk. Het panel deskundigen herkent niet eens wat ze op hun bord hebben liggen. Ned.1, 20.30-21.10u.

Rectificatie / Gerectificeerd

Het bijschrift onder de foto van Hugo Chávez in de rubriek Televisie Voorkeur (27 november, pagina 17) verwijst naar diens op Boliviaanse leest geschoeide revolutie. Bedoeld is de Bolivariaanse revolutie, vernoemd naar de revolutionair Simon Bolivar.