Televisie Film van de Dag

Daniel Radcliffe(rechts) in Harry Potter and the Philosopher’s Stone.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone. De eerste verfilming van de 7-delige populaire reeks Harry Potter-boeken van J.K. Rowling ging uit in 120 bioscopen, en was vlak voor kerstmis 2001 te zien in bijna de helft van alle Nederlandse bioscopen. Nu is een film naar een boek altijd moeilijk: je hebt tijdens het lezen al je eigen beelden gemaakt. Is bijvoorbeeld Daniel Radcliffe, de acteur die gestalte geeft aan Harry Potter niet een beetje kleurloos en saai? Vooral de detaillering in het decor maakt indruk. Het opzienbarendst is de eetzaal van Zweinstein met de door de lucht zwevende kaarsen. Ook het partijtje zwerkbal wordt goed verbeeld, met dank aan de special effects-afdeling. De door volwassen acteurs gespeelde bijrollen zijn misschien wel het leukst: Richard Harris als professor Perkamentus, Alan Rickman als professor Sneep en vooral Robbie Coltrane als Hagrid.(Chris Columbus, 2001, VS/GB), SBS6, 20.30-23.45u.

André Waardenburg