RUDE BOYS

Rude boys, dat waren de boefjes van het Jamaica van de jaren zestig. Messcherp geklede, maar verder nogal kansarme jongelui die een flink aandeel hadden in het geweld van die dagen. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de dancehall-cultuur, die altijd sterk op competitie dreef. Menige houder van een sound system huurde bendes rude boys in om de feesten van de concurrentie te verstoren. Ze zijn vaak onderwerp van liedjes, tot in de hedendaase, felle, Londense grime van Dizzee Rascal aan toe.

De cd Studio One Rude Boy verzamelt een stel oudere liedjes uit de stal van het legendarische Studio One, als een vroege variant van de gangsta rap. Het geweld en de ruwe manieren van de rudies werd zelden verheerlijkt, maar eerder hoofdschuddend aanschouwd. Crime Don’t Pay zingt Bob Andy met roerende overtuigingskracht en John Holt schreeuwt het jonge tuig welluidend toe in Change Your Style/Hooligan.

Toch komt er ook een hoop sociale kritiek bij kijken, bijvoorbeeld in Good Good Rudie van The Wailers met nu eens Bunny Wailer in de vocale hoofdrol in plaats van Bob Marley. Alles is natuurlijk gezet op die onsterfelijke Studio One-riddims, uiteenlopend van snelle ska in Jackie Opels prachtige opener You Too Bad tot Johnny Osbournes Murderer, een vroege variant van de opruiende dancehall-stijl.

Jacob Haagsma

Diverse artiesten: Studio One Rude Boy (Soul Jazz, distr. Munich)