Retour Den Haag-Brussel

Mark Rutte in de vergaderzaal van de VVD. Foto Roel Rozenburg Den Haag:23.11.6 VVD-fractie. Mark Rutte voor aanvang. © foto/Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Gesloten deuren

Sinds afgelopen donderdag is Nederland weer een nationaal gezelschapsspel rijker: formeren. Nu de verhouding in de Tweede Kamer duidelijk is, kan gesleuteld worden aan een nieuwe coalitie. Dat gebeurt de komende weken (of misschien wel maanden) bovenal achter gesloten deuren in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag. Maar politiek is wat dat betreft net als voetbal: iedereen heeft er wel een mening over.

De fractievoorzitters lieten vrijdag en zaterdag in hun persconferenties over de formatie weten niet zo heel veel te voelen voor het volledig transparant maken van de formatie. Zelfs SP-voorman Marijnissen zei dat sommige zaken nu eenmaal beter gaan als ze achter gesloten deuren worden besproken.

Op de website geachteformateur.nl, die vanaf vanmiddag on-line gaat, probeert adviesbureau Winkelman en Van Hessen alvast wat openheid te bieden in het formatieproces. In een paneldiscussie die vanmiddag zou plaatsvinden buigen oud-D66-voorman Thom de Graaf, VVD-senaatsfractievoorzitter Uri Rosenthal en FME- CWM-voorzitter Jan Kamminga (VVD) zich over het relatief gesloten proces van politieke besluitvorming. Ze zouden suggesties doen die wat meer openheid in de formatie te brengen. Traditiegetrouw richten honderden organisaties zich tijdens de formatie tot de onderhandelaars in de hoop hun wensen in een nieuw regeerakkoord op genomen te krijgen. Die kunnen nu ook op de website terecht, zodat voor iedereen te zien is wat er over tafel gaat. (EK)

Zetels zijn meters

Nu 31 zetels in de Tweede Kamer van kleur zijn verschoten, is het grote verhuizen in het Tweede-Kamergebouw begonnen. De vraag is: wie komt waar te zitten? Officieel gaat de facilitaire dienst van de Kamer over de herschikking van het gebouw na de verkiezingen. Eén Kamerlid staat voor vijftig vierkante meter. Maar de fracties praten onderling al over de herschikking. De PvdA, die nu riant in de statige vleugel Koloniën zit, wil die plek behouden. Maar door het verlies van negen zetels zal de partij de ruimte op de begane grond moeten inleveren. Het CDA (drie zetels verlies), dat nu in de zogeheten Justitievleugel zit, heeft een dilemma: de lelijke kamers op de derde verdieping afstaan, of de mooie op de begane grond? Toch maar dat laatste, zegt fractiesecretaris Wim van de Camp. „We willen geen geloop van anderen in de gangen.” De SP en de PVV, de grote winnaars, stellen zich terughoudend op. De SP, nu al wat krap behuisd, wil toch blijven waar ze zit. Als de VVD en D66 wat kamers inleveren, moet dat lukken, zegt een woordvoerder. De PVV zal volgens Kamerlid Martin Bosma „niet als de LPF destijds een hele vleugel gaan opeisen”. „Maar we kunnen niet met negen man in het kamertje van Geert Wilders gaan zitten. Verder merken we wel wat er gaat gebeuren.” (GV)