Rein Jan Hoekstra (CDA) is benoemd tot informateur

Den Haag. Staatsraad Rein Jan Hoekstra (CDA) is door koningin Beatrix benoemd tot informateur. Hoekstra (65) moet onderzoeken welke partijen bereid zijn, en onder welke voorwaarden, een nieuw kabinet te vormen. In 2003 stond hij aan de wieg van het kabinet-Balkenende-2, na het spaaklopen van pogingen om een coalitie van CDA en PvdA te smeden. Samen met de VVD`er Frits Korthals Altes kreeg hij opdracht de mogelijkheden te onderzoeken van een meerderheidskabinet bestaande uit CDA, VVD en één of meer andere partijen. In de gesprekken met koningin Beatrix was Hoekstra`s naam door de meeste partijleiders genoemd om deze verkennende informatiefase op zich te nemen. Herman Tjeenk Willink, vicepresident van de Raad van State, riep na zijn gesprek met koningin Beatrix alle partijen op om na te denken wat ieders bijdrage en verantwoordelijkheid is bij het vormen van een stabiele regering.