Opmars euro gaat door op valutamarkt

De koers van de euro is vanmorgen gestegen tot het hoogste peil sinds april 2005. In Azië piekte de euro op 1,3172 dollar per euro, om in Europa wat terug te vallen tot 1,3120 rond het middaguur.

Op de Europese valutamarkt wachtten handelaren op de opening van de financiële markten in de Verenigde Staten. De opmars van de euro, die woensdag begon vanaf een koers van ruim 1,28 dollar, vond tot nu toe plaats in een dunne markt, omdat in de Verenigde Staten Thanksgiving werd gevierd. De euro steeg ook tot recordhoogte tegenover de Japanse yen, op een koers van ruim 152 yen per euro.

De Franse minister van Financiën Breton zei vanmorgen dat er „waakzaamheid” nodig is rond de euro, omdat de koers snel stijgt. Hij brengt vandaag de opmars van de Europese munt in als discussiepunt bij de vergadering van de EU-ministers van Financiën.

Enthousiasme over de oplevende Europese economie en zorgen over de Amerikaanse economie liggen ten grondslag aan het wegzakken van de dollar.

Verwachtingen over tegengestelde rente-ingrepen van de VS en Europa hebben afgelopen vrijdag de vraag naar de euro verder doen toenemen. Analisten en marktkenners denken dat het systeem van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, begin volgend jaar renteverlagingen zal doorvoeren. Naar verwachting verhoogt de Europese Centrale Bank over twee weken de geldmarktrente juist met 0,25 procentpunt tot 3,5 procent.

„Dit alles afdoen als een technische correctie gaat voorbij aan de structurele redenen waarom de dollar het heel moeilijk heeft deze dagen”, zegt H. Redeker, financieel strateeg van BNP Paribas in Londen. Het Amerikaanse handelstekort dreigt dit jaar opnieuw groter te worden dan ooit tevoren. In de eerste negen maanden importeerde Amerika voor 586 miljard dollar (448 miljard euro) meer dan het exporteerde.

De vraag naar dollars nam voor het weekend verder af na bezorgde uitlatingen over de door China opgebouwde dollarreserves van ruim 1.000 miljard dollar van Wu Xiaoling, vicegouverneur van de Chinese centrale bank. Volgens haar lopen de Aziatische reserves risico’s door de daling van de dollar.

De Amerikaanse economie kent meer zorgen. De huizenmarkt is in mineur en het laatste kwartaal groeide de Amerikaanse economie met een tegenvallende 1,6 procent.