Onvolwassen Ajax blijkt kinderachtige verliezer

Sparta3Ajax0

Ruststand 1-0. 34. Rose 1-0. 59. Polak (pen.) 2-0. 83. Medunjanin 3-0. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 10.500.

Wat het seizoen van de Europese comeback en de eerste landstitel sinds 2004 moest worden, dreigt voor Ajax opnieuw een teleurstellend voetbaljaar te worden. Gisteren ging de Amsterdamse ploeg pijnlijk met 3-0 ten onder bij Sparta.

De nederlaag vormt het voorlopige dieptepunt van een zwakke novembermaand, die werd ingezet met een thuisnederlaag tegen landskampioen PSV. Door de winst van AZ uit bij Heerenveen (3-1) zakt Ajax bovendien naar de derde plaats in de eredivisie. Ajax heeft al zes punten minder dan koploper PSV, dat steeds vlotter de zeges binnenhaalt. Zaterdagavond won de club uit Eindhoven gemakkelijk met 5-0 van FC Utrecht. Daardoor lijkt Ajax voor lange tijd op achtervolgen aangewezen.

Nog voor aanvang van het seizoen, halverwege augustus, dronk Ajax al champagne. In het duel om de Johan Cruijff Schaal werd landskampioen PSV verslagen met 3-1. Het moest de opmaat worden voor een succesvol seizoen, waarin PSV het vuur na aan de schenen zou worden gelegd. Vorig seizoen leed Ajax tien competitienederlagen, eindigde vierde in de stand en kon alleen dankzij het nieuwe play-offsysteem een plaats in de voorronde van de Champions League afdwingen.

Met het aantrekken van routinier Jaap Stam en aanwinsten als de Spaanse middenvelder Gabri en vleugelspits Kenneth Perez presenteerde Ajax zich als een serieuze titelpretendent. Volgens het beleidsplan moet de club structureel tot de beste zestien van Europa horen en eens in de twee seizoenen de landstitel binnenhalen.

Maar de eerste ontgoocheling kwam snel. Het nietige FC Kopenhagen versperde Ajax de weg naar de groepsfase in de Champions League, zowel financieel als sportief een fikse tegenvaller. Toen al kwam een gebrek van de Amsterdamse club naar boven: soms speelt het team van oefenmeester Henk ten Cate te onvolwassen. Frivool aanvalsspel verzandt dan in jeugdige onbezonnenheid, achterin worden te veel kansen en doelpunten weggegeven. Bovendien worstelt Klaas Jan Huntelaar dit seizoen met zichzelf. De spits scoorde pas vier keer, tegenover 33 keer vorig seizoen, zeventien voor Heerenveen, zestien voor Ajax.

Een maand na de blamage tegen Kopenhagen verloor Ajax in de competitie kansloos van Roda JC. Ook gisteren op Het Kasteel kwamen de beperkingen van Ajax boven. Wesley Sneijder kreeg al na dertien minuten rood na een scheldpartij met de scheidsrechter. Hij noemde Ruud Bossen een ‘tyfushond’ nadat hij een gele kaart had gekregen. Vorige week had Perez een grensrechter uitgescholden voor ‘kankerneger’ – waarvoor hij afgelopen weekeinde zijn excuses aanbood – en Ten Cate riep ‘eikel’ naar een journalist van Het Parool, wat duidt op de toenemende nervositeit bij de Amsterdamse club. Ten Cate werd gisteren na kritiek op de assistent-scheidsrechter tijdens de rust naar de tribune gestuurd. Hij noemde Bossen ook een ‘moraalridder’, maar dat was volgens de arbiter niet de reden van zijn verwijdering.

Zonder de creatieve Sneijder kwam Ajax gisteren nauwelijks aan voetballen toe. Een gretig Sparta kwam nooit in de problemen en bracht Ajax de grootste nederlaag van het seizoen toe.

Na de 1-0 thuisnederlaag tegen PSV kon Ajax nog beweren dat het degelijk had gespeeld, maar onvoldoende kansen had gecreëerd. Toen nog opperde Ten Cate dat het verschil wordt gemaakt in de duels met PSV en AZ en enkele subtoppers, zoals Feyenoord en FC Twente. De overige tegenstanders vormden volgens Ten Cate geen probleem, want die zijn „te zwak”. Die voorspelling blijkt twee weken later niet geheel accuraat.

Tegen FC Twente verspeelde Ajax vorige speelronde al twee punten na een gelijkspel (1-1). Maar met een nederlaag bij het nietige Sparta had Ten Cate geen rekening gehouden. Erger nog is dat van het beoogde dominante voetbal tegen FC Twente en Sparta niets was te zien. En donderdag maakte Ajax in het UEFA-Cupduel bij Sparta Praag ook al een fletse indruk. In de eredivisie haalde het één punt uit drie wedstrijden.

Het lijkt erop dat Ajax straks moet hopen op een gelijksoortige dip bij PSV om nog mee te kunnen doen voor de landstitel. Maar voorlopig laat de formatie van Ronald Koeman een steviger indruk achter dan het Ajax van Ten Cate. Als PSV die lijn kan doortrekken, heeft Ajax de champagne voor dit seizoen al genuttigd.

Wesley Sneijder: Pagina 15