Niet zo NaiV

naiv.jpgIk zapte onlangs toevallig langs deze clip, een hitje van de Russische punkband NaiV. ‘Wat valt ons te doen?’

Fijn plaatje. Een protestsong als het ware. KGB? Hoe krijg je zo’n clip dan op Russische muziek-tv in tijden van ‘souvereine democratie’, zult u zich afvragen.

Welnu, houdt in elk geval Poetin en zijn entourage buiten beeld, beperk je tot communisten, een kletsende Gorbatsjov, een dronken Jeltsin en een vechtende Zjirinovski. Dan mag het, hoewel  NTV en Muz.TV de videoclip al op het randje vonden en hem weigerden. Deze zender durfde het wel aan en zo werd het toch nog een hit.

Vaag opstandig mag in Rusland, maar niet te ver gaan. Beperk je maatschappijkritiek liefst tot de vorige eeuw. Zo blijf je als punkband 18 jaar aan de top in dit land van ‘ongelezen wetten en ongeschreven regels’. Want NaiV zijn deze oude punkerds allang niet meer.

 

 

    • Coen van Zwol