Minister Gerrit Zalm stapt uit de politiek

VVD-minister Gerrit Zalm (Financiën) stapt uit de politiek. Dat heeft hij gisteren gezegd in het tv-programma Buitenhof. Het besluit heeft volgens hem niets te maken met de slechte verkiezingsuitslag. De VVD verloor immers 6 zetels en heeft er nu 22 over. Zalm (54) had naar eigen zeggen al voor de verkiezingen besloten te stoppen.

De minister maakt deze kabinetsperiode nog af, wat hij daarna gaat doen is nog onduidelijk. In het tv-programma Buitenhof liet hij wel weten graag het bedrijfsleven in te willen. Hij zei bovendien trots te zijn op zijn eigen begrotingssysteem, dat bekend is geworden als de Zalmnorm.

Veel politici betreuren het vertrek. Volgens Tweede Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks „kun je Zalm een van de beste ministers noemen”. VVD-leider Mark Rutte vindt dat Zalm een staande ovatie verdient. „Onder soms moeilijke omstandigheden hield Zalm de uitgaven op orde en wist hij zelfs een aantal keer een begrotingsoverschot te creëren”, liet Rutte aan het ANP weten.

Ook PvdA roemt het vakmanschap van Zalm. Tweede Kamerlid Ferd Crone: „Ik heb groot respect voor Zalm.” Volgens hem is „het een vakman, maar hij is „wel veel te ver gegaan met het doorvoeren van marktwerking in de collectieve sector”.

Het CDA uitte gisteren veel waardering voor Zalms creativiteit en inzet in de afgelopen jaren en noemde hem een sterk en vakbekwaam minister. Maxime Verhagen: „Hij is in verschillende hoedanigheden - ook als vicepremier, partijleider en onderhandelaar - een beeldbepalende figuur van het afgelopen, anderhalve decennium.” Ook op Europees niveau, bij de komst van de euro en de vorming van het Stabiliteitspact dat de euro sterk moest houden, liet Zalm zich volgens Verhagen gelden.

Zalm is, met een korte onderbreking, de langstzittende minister op Financiën, hij trad er in 1994 aan onder het eerste Paarse kabinet. Voordat hij minister werd, was hij directeur van het Centraal Planbureau. Zalm is geen typische VVD-er. Hij is de zoon van een kolenboer, en was afdelingsvoorzitter van de PvdA in Enkhuizen. Pas in 1986 stapte hij over naar de liberalen.

Lees meer over Zalm via: www.minfin.nl/nl/organisatie/ministerzalm/cv of 99232 naar 7585