Manzano: ‘Saiz bood zwijggeld’

Voormalig profwielrenner Jesus Maria Manzano beweert dat hem geld is geboden voor het intrekken van zijn beweringen over een omvangrijk dopingnetwerk rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. De bekentenissen van de Spanjaard Manzano leidden uiteindelijk tot een grootscheepse dopingaffaire, bekend onder de naam Operación Puerto.

Een fout bij een bloedtransfusie kostte Manzano in de Ronde van Frankrijk van 2003 bijna het leven, zo meldde de Kelme-renner een jaar later nadat hij ontslagen was. Volgens de Spaanse krant El Pais zou Manzano 180.000 euro ontvangen als hij zijn verhaal zou ontkrachten. Dat geld zou komen van de ploegleider Manolo Saiz, een van de betrokkenen bij de affaire die afgelopen zomer de wielerwereld op stelten zette.

Vrijdag werd bekend dat bij de in beslag genomen bloedmonsters in acht gevallen sprake was epo-sporen. Spaanse media berichtten dit weekeinde dat de onderzoekers codenamen aan die positieve gevallen hebben gekoppeld. In twee gevallen zou het mogelijk gaan om bloed van de renner Oscar Sevilla. (ANP)