Linkse Correa stevent af op zege Ecuador

Presidentskandidaat Rafael Correa wordt in Guayaquil, de grootste stad van Ecuador, door zijn aanhangers op een auto rondgereden. Gisteren riep hij de overwinning uit in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Foto Reuters Ecuadorean presidential candidate Rafael Correa is surrounded by supporters while arriving for a victory celebration after he appeared to have clinched the election based on exit polls and partial vote counts, in Guayaquil, early November 27, 2006. REUTERS/Rickey Rogers (ECUADOR) REUTERS

Latijns-Amerika lijkt er opnieuw een linkse president bij te krijgen. In Ecuador stevent „vriend van Hugo Chávez” Rafael Correa af op een ruime overwinning in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die gisteren werd gehouden.

Na telling van 48 procent van de stemmen staat Correa op 68 procent, ruim twee keer zoveel als zijn liberaal-populistische tegenstrever Álvara Noboa, de rijkste man van het Andesland.

De anti-Amerikaanse Correa riep zich gisteravond al uit tot winnaar van de tweede ronde van de verkiezingen. In de hoofdstad Quito begroetten zijn aanhangers zijn winst met luid getoeter en gefluit. Hoewel de officiële resultaten pas morgen worden verwacht, heeft Correa al de namen genoemd van twee linkse economen voor de ministersposten van Economie en Energie.

Bananenmagnaat Noboa heeft zijn verlies nog niet toegegeven. De telg uit de rijkste familie van Ecuador, die de Kennedy’s en de Rockefellers tot zijn vrienden rekent, zei gisteren te willen wachten op de definitieve resultaten, alvorens te beslissen of hij een hertelling nodig acht. Voordat hij zijn stem uitbracht viel hij op zijn knieën, met een bijbel in de hand, en vroeg God om steun: „Net als Christus, wil ik slechts dienen, zodat de armen huizen, gezondheidszorg, scholing en banen kunnen krijgen.”

De 43-jarige, charismatische Correa is een politiek leerling van de leider van de linkse Bolivariaanse revolutie, de president van Venezuela, Hugo Chávez. Toen Chávez de Amerikaanse president Bush in september van dit jaar op een VN-vergadering vergeleek met de duivel, noemde Correa dat een belediging voor de duivel: „Die is slecht, maar tenminste slim.” Daarmee vond hij veel gehoor bij het arme deel van de Ecuadoranen, onder wie een groot aantal indianen die een kwart van de bevolking uitmaken.

Correa pleit voor een burgerrevolutie en wil een nieuwe grondwet voor het instabiele land, waarmee de macht van het Congres zou worden ingeperkt. Hij staat kritisch tegenover het IMF en de Wereldbank en is tegen vrijhandel met de Verenigde Staten. Correa heeft gezegd een Amerikaanse militaire basis in Ecuador te zullen sluiten. Daarnaast streeft hij naar hernieuwd lidmaatschap van oliekartel OPEC, dat Ecuador in 1992 verliet. (AFP, AP)