Kruidige pompoenpuree

Voor 4 personen als bijgerecht:2 kg (fles)pompoen4 eetlepels olijfolie extra vergine4 theelepels gemalen komijn 2 grote tenen knoflook, gepeldgeraspte schil van 2 citroenen4-5 eetlepels versgeperst citroensap2 theelepels kaneelpoederzout en zwarte peperkorrels

Deze frisse en gekruide puree van pompoen is allerverrukkelijkst. Hij kan geserveerd worden bij ‘groot vlees’ uit de oven zoals gebraden kalkoen, een lekkere biologische kip of bij een lamsbout. Het is een heel geschikt bijgerecht voor feestelijke maaltijden. Het gerecht kan van te voren worden bereid en vlak voor gebruik worden opgewarmd in een magnetron.

Bereiding: Schil de pompoen of het stuk pompoen en verwijder eventuele pitten en draden. Snijd het vruchtvlees in blokken en kook ze in weinig water gaar in circa 50 minuten. Makkelijker is het stuk pompoen in enkele grote stukken te verdelen, deze in het stoommandje van een snelkookpan te leggen en het vruchtvlees hierin gaar te stomen in 30 minuten.

Neem het vruchtvlees uit de pan en pureer het in een roerzeef met middelfijne schijf (of gebruik hiervoor een pureeknijper; dat gaat prima en levert minder afwas op).

Laat de gepureerde pompoen een uur uitlekken in een fijnmazige bolzeef zodat een vrij compacte pompoenpuree wordt verkregen die veel van zijn vocht is kwijtgeraakt; dat is belangrijk want waterige puree is niet lekker.

Verhit voor de eindbereiding de olie in een ruime hapjespan, roer de gemalen komijn erdoor en laat deze op laag vuur even smoren in de olie. Roer er dan de pompoenpuree door en laat deze op laag vuur onder nu en dan omroeren doorwarmen. Pers de tenen knoflook met een knoflookpers tot pulp en roer dit door de pompoenpuree samen met de geraspte citroenschil, 4 eetlepels van het citroensap en het kaneelpoeder.

Breng de puree op smaak met zout en maal er royaal zwarte peper over. Proef of de puree fris genoeg is en voeg zonodig nog wat citroensap toe. Een eventueel restant van deze pompoenpuree is perfect op crostini voor een warme antipasto.

Florine Boucher

Morgen: Kardemomtaart met peer

    • Florine Boucher