Kapitän Rafael kan HSV niet redden

Van der Vaart en Makaay scoren in de klassieker die Bayern met 2-1 van HSV wint.

Van Bommel blijft dromen van een terugkeer in Oranje. Alleen niet onder Van Basten.

Rafael van der Vaart (boven) en Roy Makaay scoorden, die laatste won met Bayern bij HSV. Foto’s Reuters Bayern Munich's Roy Makaay celebrates his goal during the German first division Bundesliga soccer match against Hamburg SV in Hamburg, November 25, 2006. REUTERS/Hannibal Hanschke (GERMANY) ONLINE CLIENTS MAY USE UP TO SIX IMAGES DURING EACH MATCH WITHOUT THE AUTHORITY OF THE DFL. NO MOBILE USE DURING THE MATCH AND FOR A FURTHER TWO HOURS AFTERWARDS IS PERMITTED WITHOUT THE AUTHORITY OF THE DFL. FOR MORE INFORMATION PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY REUTERS

Hangende koppen, lege blikken. De selectie van Hamburger SV verliet de eigen AOL Arena zaterdagmiddag na de 2-1 thuisnederlaag tegen Bayern München volkomen gedesillusioneerd. De zwalkende formatie van trainer Thomas Doll had vooraf zo gehoopt op een verrassing tegen de regerend landskampioen. Maar alleen ‘hoop’ bleek geen basis voor succes. Zeker niet voor een spelersgroep die al maanden kampt met een chronisch gebrek aan vertrouwen. Zelfs na de 1-0 voorsprong werd HSV bevangen door angst. De spelers van Bayern voelden de paniek, bleven koel en trokken op bijna klinische wijze de overwinning naar zich toe. „We waren gewoon machteloos”, verzuchtte HSV-aanvoerder Rafael van der Vaart na afloop in de catacomben. „We zakten in de tweede helft heel ver terug. Het was gewoon wachten op de 1-1 en de 1-2. Hoe dat komt? Ik weet het eerlijk gezegd echt niet.”

Vooraf zagen de trainers, de spelers en de fans van HSV aartsrivaal Bayern München als een ideale tegenstander om de crisissfeer te bezweren. Uren voor de klassieker vermengden de aanhang van beide voetbalgrootmachten zich in de busjes die af en aan van het centraal station naar het stadion reden. „Zweite liga, Hamburg ist dabei!”, zongen fans van Bayern. De HSV-aanhangers lieten de pesterijtjes gelaten over zich heen komen. Talloze fans kochten voor het stadion een blauwe sjaal. „HSV, forever and ever”, scandeerde de fanatieke aanhang van de nummer zeventien van de Bundesliga. ‘Geloof, hoop en liefde’, luidde de tekst op een van de tientallen spandoeken. Onder luid gejuich betrad de selectie van HSV het veld waarop voor het laatst begin april een wedstrijd werd gewonnen.

Doll en zijn manschappen oogden gespannen. De trainer gaf zijn assistent en de wisselspelers een hand voordat hij op de bank plaats nam. Opgezweept door het publiek probeerde HSV onder leiding van Van der Vaart het initiatief te nemen. Veel leverde het sleurwerk van de Nederlandse international niet op. Desondanks kreeg de thuisclub al vroeg een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Na een domme overtreding van Bayern-verdediger Martin Demichelis op HSV-aanvaller Boubacar Sanogo kon scheidsrechter Thorsten Kinhöfer niets anders doen dan de bal op de stip leggen. De 57.000 toeschouwers hielden de adem in toen Van der Vaart zijn aanloop nam. Via de paal belandde de inzet van ‘de kleine engel’ in het doel. Even raakte Hamburg in extase. „Tor! Unsere Kapitän Rafaeeeel...”, schreeuwde de omroeper keihard door de boxen. „Van der Vaart”, klonk het vervolgens uit tienduizenden kelen.

De vroege voorsprong werkte echter al snel verlammend. Een dergelijke luxe waren de spelers van HSV al maanden niet gewend. Van der Vaart probeerde met alle macht zijn ploeggenoten mee te krijgen in de strijd, maar de middenvelder zag het duel langzaam maar zeker uit zijn handen glijden. Na rust was Bayern München de enige ploeg die nog voetbalde. Nu was het de Nederlander Mark van Bommel die op het middenveld de leiding nam. „Na de pauze kregen we het spel in onze greep”, sprak de oud-voetballer van Barcelona en PSV. „Dan moet je er direct vol in vliegen. Dat hebben we gedaan. Je zag bij de spelers van HSV een gebrek aan vertrouwen ontstaan. Zoiets voel je. Niemand bij hen wilde de bal hebben. Dan moet je toeslaan.”

En Bayern München sloeg toe. In de 57ste minuut schoof Van Bommel de bal in de voeten van invaller Sebastian Deisler die met een prachtige steekbal Roy Makaay alleen voor de keeper zette. Das Phantom bleef koel als altijd en schoot de gelijkmaker binnen. De Nederlandse verdediger Joris Mathijsen bleef hoofdschuddend achter. Vloekend en zuchtend incasseerde de aanhang van Hamburger SV de treffer. Makaay liet zich toezingen door de uitgelaten fans van Bayern München. De Nederlandse spits speelde vooral na de rust uitstekend. Met een hard afstandsschot was hij in de 68ste minuut dicht bij een tweede doelpunt, maar via het gezicht van HSV-doelman Stefan Wächter stuitte de bal weer het veld in. Tien minuten voor tijd leidde Makaay een prachtige aanval in die via Bastian Schweinsteiger en Deisler eindigde bij Claudio Pizarro. De Peruaan maakte de winnende treffer.

Van Bommel en Makaay, de verschoppelingen van het Oranje van bondscoach Marco van Basten, vierden op het veld de zege. Uitgerekend tegen de club waar internationals als Van der Vaart, Mathijsen en Nigel de Jong onder contract staan. Van leedvermaak was bij Van Bommel en Makaay geen sprake. „Oranje is niet meer mijn thema”, sprak de veertigvoudig international. „Ik heb een keuze gemaakt een daar sta ik voor honderd procent achter. Ik heb tegen Van Basten precies gezegd wat ik ervan vond. Het was een van de moeilijkste beslissingen in mijn carrière. Bedanken doe je niet zomaar. Spelen in Oranje is altijd een droom geweest en nog. Alleen niet meer onder deze bondscoach.” Makaay houdt zich niet meer bezig met het Nederlands elftal. „Oranje? Daar hebben we het helemaal niet over. Kritiek ben ik wel gewend. Ik heb er nu acht in liggen. Met mij gaat het perfect.”

Van der Vaart, Mathijsen en de rest van de selectie van HSV konden de conclusie van Makaay slechts met jaloerse blikken aanhoren.