Japanse arts erkent gruwelen

Japanse artsen hebben in de Tweede Wereldoorlog tijdens de bezetting van de Filippijnen medische experimenten uitgevoerd op gevangen burgers en hen daarna vermoord. Dit heeft een voormalige marine-arts gezegd.

Volgens de 84-jarige Akira Makino werden de proeven tussen december 1944 en februari 1945 uitgevoerd op een vliegbasis op het zuidelijke eiland Mindanao. Van zo’n veertig mensen, ook vrouwen en kinderen, werden onder narcose ledematen geamputeerd en de buik opengesneden. Deze ‘anatomische lessen’ werden gadegeslagen door dertig assistenten. Na de operatie werden de slachtoffers gewurgd en begraven.

„Ik durfde niet tegen bevelen in te gaan en heb gruwelijke dingen gedaan. Door mezelf in te prenten dat het om essentiële praktijkoefeningen ging, heb ik mijn gevoelens uitgeschakeld en bevend het mes gezet in 18-jarige meisjes”, zei Makino tegen het persbureau Kyodo. „Als een van de weinige overgeblevenen heb ik de verantwoordelijkheid de waarheid te vertellen. Om boete te doen wil ik op zijn minst jongere generaties bewust maken van de verschrikkingen van oorlog.”

Dat Japanse militairen en artsen tijdens de oorlog medische experimenten uitvoerden op levende mensen, was bekend. Het meest berucht is Eenheid 731, die zich in Noord-China bekwaamde in chemische oorlogsvoering en uitgebreid experimenteerde op verzetsstrijders. Van de Filippijnen was echter niets bekend.