Japanse arts biecht wandaden oorlog op

Tokio. De Japanse marine heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog aankomende artsen operaties laten verrichten op Filippino`s, die daarna werden gedood. De 84-jarige Japanse marinearts Akira Makino heeft gisteren in een interview met het persbureau Kyodo gezegd dat hij tussen december 1944 en februari 1945 op het Filippijnse eiland Mindanao, dat door de Japanners was bezet, heeft meegewerkt aan twee van de ongeveer dertig operaties op gevangenen - onder wie vrouwen en kinderen - die later werden gewurgd. Er zouden onder meer amputaties van benen en armen hebben plaatsgevonden en buikoperaties. Volgens de arts, die voor hij sterft ” de waarheid over de oorlog” wil vertellen, zou hij zijn geëxecuteerd als hij medewerking had geweigerd. Japan is eerder beschuldigd van medische experimenten tijdens de Tweede Wereldoorlog op gevangenen in Harbin, in het noorden van China. De Japanse regering heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd.