Hoekstra mikt op kabinet met een stabiele basis

Informateur Rein Jan Hoekstra (CDA) zal morgenochtend beginnen met verkennende gesprekken met alle lijsttrekkers in de Tweede Kamer. Doel is te komen tot een meerderheidscoalitie die kan rekenen op een stabiele basis in de Tweede Kamer.

Dat zou Hoekstra vanmiddag meedelen. Afgelopen zaterdag werd hij door koningin Beatrix aangesteld als informateur.

De ‘veteraan’ Hoekstra (65), is lid van de Raad van State. Hij moet onderzoeken welke partijen bereid zijn, en onder welke voorwaarden, een kabinet te vormen. In 2003 stond Hoekstra samen met VVD’er Frits Korthals Altes aan de wieg van het tweede kabinet Balkenende, nadat eerder een poging om tot een kabinet van CDA en PvdA te komen was spaak gelopen. Hoekstra was eerder adviseur van de premiers Den Uyl (PvdA), Van Agt (CDA) en Lubbers (CDA).

Volgens vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State, die zaterdagmiddag enkele uren met koningin Beatrix overlegde, moeten alle partijen nadenken over wat nodig is en wat ieders bijdrage en verantwoordelijkheid is bij het vormen van een stabiele regering. Hij hoopt dat de formatie op vrij korte termijn afgerond kan zijn. „Het mag niet overhaast gebeuren, maar het moet ook geen slepende kwestie worden”, zei Tjeenk Willink tegen het ANP.

De koningin had vrijdag en zaterdag al advies ingewonnen bij de fractievoorzitters van de politieke partijen. CDA, SP, ChristenUnie (CU) en D66 drongen aan op een informateur die eerst alle coalitievormen zou verkennen.

De op basis van de verkiezingsuitslag meest voor de hand liggende coalitie is er een van CDA, PvdA en SP, maar SP-leider Marijnissen toonde zich vrijdag sceptisch over het smeden van zo’n coalitie. De programmatische verschillen tussen het CDA (de grootste partij) en de SP (de grootste winnaar) zijn daarvoor wellicht te groot. De PvdA houdt zich vooralsnog afzijdig en wil het initiatief laten aan CDA en SP. Hoekstra zal ook kijken naar de combinaties van CDA, PvdA en ChristenUnie en van CDA, PvdA en GroenLinks.

hoofdartikel: pagina 7