Hamas vuurt raketten af ondanks bestand Gaza

Militanten van Hamas en de Islamitische Jihad hebben raketten afgevuurd op het zuiden van Israël nadat gisterochtend een wapenstilstand van kracht werd in de Gazastrook. De raketten landden in open velden en maakten geen slachtoffers. De Israëlische premier Ehud Olmert gaf het leger het bevel om terughoudendheid te betrachten tegenover de beschietingen.

De twee partijen kondigden het staakt-het-vuren zaterdagavond aan, nadat de Palestijnse president Abbas premier Olmert had gebeld over een akkoord tussen Palestijnse militante groepen om te stoppen met de raketbeschietingen vanuit Gaza. Olmert beloofde daarop een einde aan het Israëlische offensief in Gaza, dat in juni begon nadat Hamas een Israëlische soldaat had ontvoerd. De afgelopen maanden zijn meer dan driehonderd Palestijnen door Israëlische militairen gedood.

Na de schending van het bestand gisteren stuurde president Abbas Palestijnse veiligheidstroepen naar het noorden van de Gazastrook om verdere beschietingen te voorkomen. Een Israëlische veiligheidsfunctionaris zei dat Israël een paar uur zou wachten om te kijken of het slechts om een geïsoleerde of om een volledige schending van het bestand ging. „Laten we hopen dat het alleen aanloopproblemen zijn”, verklaarde de woordvoerder van premier Olmert. „Maar als er Palestijnse facties zijn, die geen deel uitmaken van het akkoord, zal het moeilijk worden om het bestand vol te houden.”

Militanten van Hamas zeiden dat ze door waren gegaan met raketbeschietingen omdat er nog Israëlische militairen in de Gazastrook waren. Een woordvoerder van de Islamitische Jihad verklaarde dat de groep het bestand nooit heeft getekend. Leiders van Jihad ontkenden dat echter. Premier Haniyeh zei contact te hebben gezocht met de leiders van alle Palestijnse facties en dat ze hem allemaal verzekerd hadden dat ze zich aan het bestand zouden houden.

Premier Olmert zei te hopen dat de wapenstilstand „kan worden uitgebreid naar de Westelijke Jordaanoever en dat het kan leiden tot serieuze, directe onderhandelingen over een volledige vredesregeling”. (AP, BBC, Reuters)