Groteske overdrijving in de piste die het leven is

Theater August, August, August, van Pavel Kohout Door De Paardenkathedraal. Regie: Dirk Tanghe.

Theater

August, August, August, van Pavel Kohout Door De Paardenkathedraal. Regie: Dirk Tanghe.

Clowns zijn zelden leuk. Hun rode neuzen en grappen zijn vaak fantasieloos. Ook de clown in de voorstelling August, August, August is geen humoristisch genie. Toch heeft hij iets, die kleine man in dat pril-groene pak. August ontroert – dankzij zijn enorme domheid, een domheid uit pure onschuld. Goedgelovig, onbedorven en groen als gras stapt August de wereld in. Tanghe maakte August, August, August om zijn tienjarige jubileum bij het theatergezelschap De Paardenkathedraal te vieren. Naast de zachte kinderblik van de clown vinden we volwassen hardheid in Augusts tegenspeler, de zwart gekostumeerde circusdirecteur.

Hij heeft alles wat August mist. Hij is verrot, doortrapt, praktisch en succesvol. Hij is de man van de macht. De Tschechoslowaakse auteur Pavel Kohout schreef August, August, August uit protest tegen het communistische regime. Bij Tanghe is het universeler: het gevecht zit altijd in jezelf.

En in de vormgeving. Aan de ene kant zien we vulgair circusvermaak, aan de andere kant betoverende beelden. Michaël Pas als de clown en Thomas de Bres als de circusdirecteur houden de groteske overdrijving goed vol. Het resultaat is een krachtige allegorie over de beproevingen van de piste die het leven is.

Info: 030-2711414 en www.paardenkathedraal.nl.