Fabris wint maar Wubben is sneller

De Nederlander Kurt Wubben heeft gisteren tijdens de wereldbekerwedstrijden in Moskou de beste tijd op de tien kilometer genoteerd. De 34-jarige schaatser maakte zijn debuut in de wereldbeker. Nadat de Italiaan Enrico Fabris 13.14,94 had neergezet en daarmee winnaar was van de A-groep, klokte Wubben in de B-groep een tijd van 13.14,31. „Dat is toch onvoorstelbaar”, reageerde Wubben, die zijn persoonlijk record met 49 seconden verbeterde. „Niet slecht voor zo’n koekenbakker die alleen maar marathonnetjes rijdt.” Aanvankelijk mocht Wubben niet eens deelnemen aan de WB-ontmoeting. Doordat Sven Kramer zich afmeldde, kreeg hij toch toestemming naar Rusland af te reizen.

Op de 5.000 meter voor vrouwen, zaterdag, was ook een rijder uit de B-groep sneller dan de winnaar. Claudia Pechstein stond al met de bloemen in haar hand, toen ze zag hoe Gretha Smit haar tijd verbeterde. De Nederlandse legde de vijf kilometer af in een tijd van 7.01,25 en was daarmee ruim drie tellen sneller dan Pechstein. „Ik ben enorm blij met deze race”, sprak Smit. „Ik doe weer mee.”

Erben Wennemars bevestigde zijn goede vorm door de 1.500 meter te winnen. De TVM-rijder kwam tot een tijd van 1.46,85 en bleef de Italiaan Enrico Fabris (1.47,30) en de Rus Ivan Skobrev (1.47,69) voor. Hij vergroot daarmee zijn voorsprong op olympisch kampioen Fabris in het wereldbekerklassement naar 40 punten.

Het was voor Wennemars de 23ste wereldbekerzege en daarmee passeert hij Gianni Romme. Alleen Rintje Ritsma heeft meer wereldbekeroverwinningen op zijn naam staan, hij was 29 keer succesvol.

Anni Friesinger is vooralsnog niet bij te houden in de wedstrijden om de wereldbeker. De Duitse olympisch kampioene won gisteren met overmacht de 1.500 meter. Het was haar derde WB-zege op de schaatsmijl dit seizoen en de 42ste in haar carrière. Friesinger reed een nieuwe baanrecord (1.56,40) en bleef ruim voor de nummer twee, Christine Nesbitt uit Canada (1.58,04). De derde plaats was voor de Duitse Daniela Anschütz.

De enige Nederlandse in de A-groep was Tessa van Dijk. Zij eindigde als achtste in 2.01,69. Vier landgenotes kwamen uit in de B-groep. Marja Vis was daarin de snelste met 2.00,62. Laurine van Riessen werd tweede in 2.01,79. (ANP)