een weekeinde vol voetbal

PSV revancheerde zich voor het verlies in de Champions League tegen Liverpool met een 5-0 zege op FC Utrecht. Jefferson Farfán (twee keer), Ibrahim Afellay en Arouna Koné scoorden. Robin Nelisse maakte een eigen doelpunt. De laatste keer dat PSV een eredivisieduel in Eindhoven verloor was op 18 december 2004. „Ik denk dat zij de nieuwe kampioen worden”, sprak Utrecht-trainer Foeke Booy.

Na vijf competitiezeges op rij ging Feyenoord pijnlijk onderuit. NEC, de ploeg van oud-Feyenoorder Mario Been, zegevierde met 4-1 in de eigen Goffert. Vier van de vijf goals vielen in de laatste tien minuten. De treffer van Feyenoord was een eigen doelpunt van Patrick Pothuizen.

ADO Den Haag behaalde zijn grootste uitzege in negentien jaar en verliet de laatste plaats. In de Euroborg versloeg het elftal van interim-coach Lex Schoenmaker FC Groningen met 5-2. „Ik ga ervan uit dat het nu minder rumoerig wordt. De enige keer dat er nog supporters bij ons op het veld komen, is als we behouden blijven voor de eredivisie”, zei Schoenmaker. ADO speelde zonder shirtreclame van de hoofdsponsor. Die wil uit vrees voor negatieve publiciteit voorlopig niet meer verbonden worden met de geplaagde club.

De Brabantse derby Willem II-RKC Waalwijk (3-1) ontaardde na een half uur in een ordinaire veldslag waarin diverse spelers een rode kaart verdienden. Alleen aanvoerder Iwan Redan van de thuisclub kreeg er een. Kort na rust moest ook RKC’er Virgilio Teixeira met zijn tweede gele kaart van het veld.

Manchester United en Chelsea hielden elkaar in evenwicht in de topper in de Premier League, 1-1. Louis Saha bezorgde koploper United een voorsprong in de eerste helft, Ricardo Carvalho (via het hoofd van Saha) sloeg in de tweede helft terug. Het verschil op de ranglijst blijft drie punten.

Bolton Wanderers blijft verbazen. Zaterdag won de club met 3-1 van Arsenal, dat Robin van Persie (geschorst) en Thierry Henry (nekblessure) miste. De Franse spits Nicolas Anelka scoorde twee keer tegen zijn oude werkgever. Bolton is nu derde, achter United en Chelsea.

Wayne Rooney heeft zijn contract bij Manchester United tussentijds verlengd. De Engelse international tekende voor twee jaar bij. Zijn verbintenis op Old Trafford loopt nu tot medio 2012. Coach Alex Ferguson zei dat het langer vastleggen van de 21-jarige Rooney een logisch gevolg is van de toekomstplannen van de club. De Schot bouwt aan een team dat jarenlang aan de top moet blijven.

FC Barcelona blijft koploper in de Primera Division. De kampioen van Spanje won zaterdagavond in Nou Camp met 4-0 van Villarreal. Ronaldinho opende de score uit een strafschop. Eidur Gudjohnsen en Andrés Iniesta beslisten het duel in de tweede helft. Ronaldinho scoorde ook nog met een fantastische omhaal.

Real Madrid bleef op drie punten van Barcelona door de uitwedstrijd tegen Valencia te winnen. Raúl maakte de enige treffer.

De handelsrechtbank van Luik heeft een klacht van een aantal Europese (ex-)topvoetballers onder wie Zinedine Zidane en David Beckham en clubs waaronder PSV over misbruik van portretrecht afgewezen. Dat meldde de krant Le Soir. De zaak was aangespannen tegen een aantal wedkantoren, die foto’s en logo’s gebruiken. De rechter oordeelde dat er geen sprake was van portretrecht maar van informatievoorziening.

Mede dankzij invaller Evander Sno, die twintig minuten voor het einde scoorde, sleepte Celtic een punt weg bij Hibernian, 2-2. Een andere invaller, Aiden McGeady, maakte namens Celtic een kwartier later de gelijkmaker. Jan Vennegoor of Hesselink kreeg rust.

De voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika Concacaf heeft de wereldvoetbalorganisatie FIFA verzocht vier landen uit die regio rechtstreeks af te vaardigen naar het WK in 2010. De resultaten van het WK in Duitsland, waarvoor Trinidad en Tobago zich na een play-off met Bahrein als vierde Concacaf-land kwalificeerde, zouden volgens de Amerikanen hebben aangetoond dat dat rechtvaardig is.