Een jongen en hij heet Loesje

Jan Verschure is de ‘stem’ van het postermeisje Loesje.

Vooruit, dat verhaal van de échte Loesje vertelt hij ook.

Jan Verschure: „We begonnen met honderd namen. Loesje en Monique bleven over.” Foto Eric Brinkhorst Arnhem 24-11-2006 Jan Verschure Bedenker Loesje posters ©foto eric brinkhorst Arnhem 24-11-2006 Jan Verschure Bedenker Loesje posters PS:Zwarte achtergrond kon ik vergeten. Geen donkere hoek te vinden. ©foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

Loesje houdt van verstoppertje spelen. Wie de ‘stem’ achter de vrijzinnige affiches is, houdt het hoofdkantoor in Arnhem liever geheim. Ja, er is nog altijd contact met de echte Loesje, zegt een medewerker: „Maar die reist nu de wereld rond en stuurt af en toe een kaartje. Ze mailt soms ook vanuit internetcafés. Afwachten.”

„Ach, het is mythe”, zegt oprichter Jan Verschure (55) een paar dagen en een heleboel telefoontjes later in zijn kantoortje van de ‘sociaal-artistieke’ Stichting Beleven. Het is vrijdag 24 november, toevallig de verjaardag van Loesje (1983), en haar thuisbasis aan het Roermondsplein is drie, misschien vier minuten lopen.

„Loesje moet je meer zien als identiteit dan als persoon”, vindt Verschure. Om dezelfde reden doen de huidige medewerkers niet aan achternamen. Daarbij is Verschure al negen jaar geleden gestopt en moet zo’n stukje in de krant toch „potdomme” over het Loesje van nú gaan. Over het nieuwe internationale centrum in Berlijn bijvoorbeeld en de twintig internationale Loesje-websites. Dan wil Verschure dat verhaal van de échte Loesje best eens vertellen.

Er was eens een clubje jonge activisten (twee vrouwen, vier mannen) die de wereld mooier wilde maken met wildplakken. „Een bont groepje. Er zaten studenten van de hogeschool voor de kunsten bij, maar ook een dealer van BMW-motoren.” Het was Marcel Dwarkasing, een communicatiestudent uit Suriname, die dacht aan een meisjesnaam.

Verschure: „Let op. Authentiek verhaal. We begonnen met honderd namen en daar bleven een paar van over. In ieder geval Loesje en Monique, herinner ik me. Nou, na de vergadering gingen we nog even naar Café Meijers en wie kwam daar binnen: Loesje! Iemand van de kunstacademie, helemaal het type.” En nee. Bij Loesje doen ze niet aan achternamen.

Op het kantoor is Maarten (37) zo vriendelijk om een toeristische rondleiding geven. Uit het archief haalt hij de allereerste Loesje-poster met de tekst ‘Molly gaat Loesje komt’, een verwijzing naar het vertrek van de VVD’er Molly Geertsema (1918-1991), de toenmalige Commissaris van de Koningin in Gelderland die in een kasteeltje woonde en bekend stond om zijn geaffecteerde tongval. Op de buitengevel hangt de laatste affiche: ‘Balkenende: Nou heb ik toch alweer een saaie kantoorbaan gewonnen’.

De mooiste tekst van eigen hand kan Verschure zo citeren. Hij staat als nummer 19 van de ‘Loesje top 100 aller tijden’ op de website en is vermoedelijk de enige met een taalfout: ‘Streef onbekommert naar het ideale’.

Surf naar internationale Loesje-websites via: www.loesje.nl