De winter is niet koud genoeg

In de VS werd dit weekeinde geskied voor de wereldbeker.

Door de opwarming van de aarde is dat niet zo evident.

Renate Götschl aan het werk in Aspen, waar ondanks weinig sneeuw toch geskied kon worden. Vanaf 2050 dreigt dit onmogelijk te worden. Foto AP Austrian Renate Goetschl races down Ruthies Run on her way to an 11th best time during the first run of the women's World Cup giant slalom ski race in Aspen, Colo., on Saturday, Nov. 25, 2006. The town of Aspen can be seen below the course. (AP Photo/ Nathan Bilow) Associated Press

In het Amerikaanse Aspen en het Canadese Lake Louise werd afgelopen weekeinde normaal geskied om de wereldbeker. Maar wat heet normaal als de hoge temperaturen al hebben geleid tot één afgelasting (Sölden), een komende afgelasting van de wedstrijden in St. Moritz op 9 en 10 december en vrijwel zeker tot nog een annulering van Val d’Isère in dit nog prille wintersportseizoen? De skisport wordt serieus bedreigd door klimaatverandering.

Het gevaar is niet nieuw, omdat wetenschappers als gevolg van de opwarming van de aarde al jaren waarschuwen voor een verschuiving van de sneeuwgrens en afnemende sneeuwval, met verkorting van het skiseizoen tot gevolg. Maar nu de alpineskiërs dit jaar met horten en stoten op gang komen, zijn de gevolgen van langdurige warmte evident.

Op een gletsjer in het Oostenrijkse Sölden kon een maand geleden niet geskied worden, omdat de sneeuw was weggespoeld als gevolg van hevige regenval. De internationale skifederatie (FIS) had voor ‘Sölden’ geen alternatief, maar probeert St. Moritz en eventueel Val d’Isère te verplaatsen naar Noord-Amerika, waar de internationale skitop tot 3 december verblijft voor races in Aspen, Lake Louise en Beaver Creek.

Maar de vraag is of de FIS zich bij de samenstelling van de kalender niet meer moet laten leiden door de klimaatverandering en bescherming van de natuurgebieden een hogere prioriteit moet geven. Negentien van de twintig warmste jaren in de geschiedenis waren na 1980; de toptien zelfs na 1990. De gemiddelde temperatuur is in de vorige eeuw met één graad gestegen. Deskundigen waarschuwen dat deze bij ongewijzigde omstandigheden aan het eind van deze eeuw zal zijn gestegen met nog eens 1,3 tot 1,6 graden. Hoewel onderzoekers niet van alle details op de hoogte zijn, zijn ze het er wel over eens dat verwarming door fossiele brandstof als voornaamste oorzaak moet worden gezien.

In het mondaine Aspen in Colorado, waar de vrouwen dit weekeinde een slalom en een reuzenslalom afwerkten, hebben wetenschappers onlangs beelden vertoond met informatie waaruit geconcludeerd kan worden dat er na 2050 niet meer in het gebied geskied kan worden als de emissie van broeikasgas niet wordt gereduceerd. En zelfs als dat gebeurt, is de kans gering dat er na 2100 nog in en rond Aspen geskied kan worden.

In tegenstelling tot Europa zijn in de Verenigde Staten inmiddels initiatieven genomen om de publieke opinie te beïnvloeden. De National Ski Areas Association (NSAA), de koepelorganisatie van Amerikaanse skigebieden, werkt samen met de Natural Resources Defense Council (NRDC), een activistenclub van wetenschappers die de gezondheid en het milieu willen beschermen, in het project Keep Winter Cool. Daarmee willen zij aandacht voor de klimatologische gevaren voor wintersportgebieden en het publiek zowel bewust maken van de problemen als mobiliseren voor het voeren van acties.

De skiërs lopen niet bepaald warm voor de actie Keep Winter Cool. Ondanks veel verzoeken heeft tot nu slechts een viertal meegewerkt aan een kort filmpje waarmee op de website wordt opgeroepen tot meer betrokkenheid bij het probleem van de klimaatverandering. Olympisch kampioene van 1988 Picabo Street, een Amerikaanse oud-skister, is een van hen. De anderen zijn relatief onbekende snowboarders.

De Aspen Skiing Company, die de skigebieden in Aspen exploiteert, wijst de bezoekers op de impact van klimaatverandering en poogt hen tot gedragsverandering te bewegen door ze te wijzen op de gevolgen voor de ski-industrie met een marketingprogramma en een website. En sinds dit jaar is aan de skipassen in Aspen een informatielabel bevestigd met vijf aanbevelingen om thuis bij te dragen aan de reductie van koolstofdioxide.

Gian-Franco Kasper, de voorzitter van FIS, verwacht op termijn aanpassingen om de skigebieden in stand te houden, maar denkt niet dat die grote gevolgen voor de skisport zullen hebben. Tegenover de krant New York Times zei hij: „Met kunstsneeuw kunnen wij onze problemen nog wel oplossen, maar ik heb grotere zorgen voor het toerisme. Er dreigt een groot economisch probleem. En je ziet de standpunten al veranderen. Vijftien jaar geleden zou in mijn vaderland Zwitserland een referendum voor het gebruik van kunstsneeuw in wintersportgebieden zijn verloren. Maar nu is niemand meer tegen, zelfs de groene partijen niet. Voor de wintersportplaatsen is het een kwestie van overleven. Wat niet wil zeggen dat zij de problemen als gevolg van de klimaatverandering negeren. Nee, ze strijden simpelweg tegen de desastreuze gevolgen.”

Bekijk de milieu-acties op www.keepwintercool.org of xxxxx naar 7585

Wereldbeker skiën

Uitslagen

WB mannen afdaling, Lake Louise (Can)

1. Büchel (Lie) 1.50,72

2. Osborne-Paradis (Can) 1.50,77

3. Fill (Ita) 1.50,86

4. Grugger (Oos) 1.51,11

5. Cuche (Zwi) 1.51,17

6. Maier (Oos) 1.51,38.

WB vrouwen reuzenslalom, Aspen (VS)

1. Zettel (Oos) 2.16,10 (1.09,14+1.06,96)

2. Poutiainen (Fin) 2.16,38 (1.08,82+1.07,56)

3. Kirchgasser (Oos) 2.16,68

(1.09,40+1.07,28)

4. Hosp (Oos) 2.16,88

5. Pietilae-Holmner (Zwe) 2.18,15

6. Hölzl (Dui) 2.19,20