De eerste drie dagen goed zeeziek

Met een waterfiets de Atlantische Oceaan oversteken, van New York naar Amsterdam. Dat is wat de Brabantse gasflessenvuller Chris van Ruremonde (45) samen met zijn collega Alex Mutsaers in 2008 wil gaan doen.

Bent u goed bestand tegen zeeziekte?

„Geen idee. Op vakantie aan de Costa Brava heb ik weleens een kwartiertje gewaterfietst. Verder heb ik nog nooit op zee gevaren. Mijn collega Alex wél. Hij heeft met een motorjacht de oceaan overgestoken. Hij zegt dat je de eerste drie dagen goed ziek bent, maar dat het daarna wel gaat.”

U houdt wel van een avontuurtje?

„Het lijkt me geweldig om als eerste met een waterfiets die tocht te maken. Alex had een plan om in zijn eentje met een tot waterfiets omgebouwde oceaansloep de oversteek te maken. Dat vond hij bij nader inzien toch een te grote uitdaging. Toen hij vroeg of ik mee wilde doen, sprak me dat meteen aan.”

Was uw vrouw net zo enthousiast?

„Zij vindt het leuk maar gevaarlijk. Eerlijk gezegd staat zij er niet voor 100 procent achter. En dat snap ik drommels goed. Het is een klein bootje, en de oceaan is groot. En het zal niet drie maanden mooi weer zijn met een strak blauwe lucht. Maar als ik per se wil, zei mijn vrouw, dan moet ik het doen.”

U moet straks als 47-jarige 5.500 kilometer waterfietsen. Is dat wel verantwoord?

„Qua conditie maak ik me geen zorgen. Ik ben een sportman. Ik loop hard en ik fiets. Het komend jaar gaan we gericht trainen, onze beenspieren versterken. En zodra we een boot hebben, gaan we natuurlijk oefenen. Eerst maar eens de oversteek naar Engeland maken. Proeven aan de zee, zeg maar.”

Arjen Ribbens